Firma de intermediere poloneză X-Trade Brokers, evaluată cât un SIF

Autor: Andrei Chirileasa 04.10.2010

Un fond de investiţii administrat de Enterprise Investors a plătit 57 mil. euro pentru un pachet monoritar de acţiuni al firmei poloneze de brokeraj X-Trade Brokers, unul dintre cei mai mari intermediari de tranzacţii Forex şi tranzacţii cu CFD-uri din regiune, prezent şi pe piaţa românească.

Reprezentanţii Enterprise Investors nu au precizat decât că este vorba despre un pachet semnificativ de acţiuni. Tranzacţia evaluează firma de brokeraj la peste 120 mil. euro, în condiţiile în care SIF Muntenia (SIF4), una dintre cele mai importante companii de la BVB, are o capitalizare de 122 mil. euro, iar singura firmă de brokeraj locală care este listată la Bursă, Broker Cluj (BRK), are o capitalizare de 21 mil. euro.

X-Trade Brokers s-a înfiinţat în 2002, având o istorie mult mai scurtă decât majoritatea firmelor româneşti de brokeraj, care şi-au început activitatea în 1994 sau 1995. Firma poloneză s-a extins însă rapid la nivel regional şi nu numai, ajungând să opereze direct în zece ţări, printre care şi Franţa, Germania sau Marea Britanie. Cheia extinderii a reprezentat-o promovarea puternică, firma investind în campanii de publicitate televizate şi concursuri cu premii, pentru atragerea de clienţi. X-Trade Brokers are în prezent peste 25.000 de clienţi şi a obţinut anul trecut un profit net de 12 mil. euro. Andrei Chirileasa