Petrom externalizează centrul de date către IBM, într-un contract de “câteva milioane de dolari”

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 05.10.2010

Petrom, cea mai mare companie din România, şi-a externalizat către subsidiara locală a IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT din lume, centrul de date, în cadrul unui contract pe zece ani, cu o valoare de "câteva milioane de dolari", potrivit unui anunţ transmis de cele două firme.

"Prin acest acord, Petrom va beneficia de experienţa unui lider de piaţă în administrarea centrelor de date, iar utilizarea în comun a spaţiului şi facilităţilor vor avea un impact pozitiv asupra costurilor noastre", a precizat Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom.

Centrul de date este amplasat în campusul Petrom City şi este alimentat în totalitate de centrala electrică din cadrul Petrom City. Acest centru de date este unul dintre cele mai moderne din Europa.

IBM va oferi o gamă largă de servicii specifice unui centru de date, cum ar fi servicii de găzduire, de instalare, de cloud computing, precum şi servicii suplimentare cum ar fi cele de continuitate in business, servicii de back-up şi de recuperare a datelor în cazul unor calamităţi.

"Acest acord va ajuta Petrom sa diminueze costurile de operare ale centrului de date, permiţând IBM să le ofere clienţilor săi o întreagă suită de servicii IT într-o manieră eficientă din punct de vedere al timpului şi costurilor", a precizat Mihai Tudor, Country General Manager, IBM România. "Acordul arată importanţa dată de IBM dezvoltării operaţiunilor sale în pieţele în curs de dezvoltare şi ne aşteptăm ca până în anul 2015, circa 25% din veniturile noastre să provina din pieţele emergente, printre care se află şi România."

Contractul a fost semnat luna trecută, potrivit IBM.