Real şi Barcelona au probleme cu fiscul: cluburile spaniole trebuie să plătească taxe de 600 mil. euro

Autor: Cristina Rosca 05.10.2010

Campioana mondială la fotbal, Spania, nu este campioană când vine vorba de finanţe, scrie Bloomberg. La mai puţin de trei luni după ce primul-ministru José Luís Rodríguez Zapatero a ţinut o recepţie în cinstea echipei na­ţio­nale de fotbal în Madrid, parla­men­tul a aprobat o moţiune pe 21 sep­tem­brie, cu 332 de voturi pentru şi unul împo­trivă, prin care cluburile de fotbal sunt obligate să plătească circa 800 mi­l. dolari (585 mil. euro) pentru impozitele şi taxele restante.

Taxele neplătite afectează Spa­nia, în condiţiile în care ţara încearcă să îşi reducă deficitul bugetar cu mă­suri de austeritate precum înghe­ţa­rea pensiilor şi eliminarea sub­ven­ţiilor pentru noile mame. Guvernul socialist va adopta o legislaţie în 2011 care doreşte să reducă chel­tuie­lile aferente transfe­ru­rilor din fotbal şi ale salariilor din acest do­meniu, care au ma­jorat datoria prin­cipalelor 20 de echipe de fotbal la 3,5 mld. euro în iunie 2009, potrivit unui raport de cer­cetare al Univer­si­tăţii din Barcelona.

"Există o dinamică în fotbal care este totalmente iraţională şi care afectează şi sectorul public", a spus Fran­cisco Jorquera, purtătorul de cu­vânt al partidului Galician, care a pre­zen­tat moţiunea. "Multe cluburi de fotbal sunt în faliment tehnic."
Presiunea venită din partea fanilor, care forţează echipele să câştige cât mai multe jocuri şi trofee, a îndemnat clu­bu­rile să cheltuiască peste po­sibilităţile lor pentru a achiziţiona ju­cători, acest fenomen fiind prepon­derent după 1990, potrivit lui José Maria Gay, pro­fe­sor la Universitatea din Barce­lona, care a supravegheat cercetarea.
Valencia, de şase ori campioană în Spania, avea datorii către creditori, clu­buri rivale şi stat, în iunie 2009, în va­loare de 552,9 mil. euro. Suma era de peste şase ori mai mare decât venitul anual al clubului, potrivit celor mai re­cente informaţii oferite de Valencia.

Atletico Madrid, un alt club, are o dato­rie de 511 mil. euro, potrivit unui raport de cercetare realizat de Gay. Cu toate acestea este în continuare dispusă să cheltuie sume uriaşe pe transferuri. Pe 30 august, Atletico a înaintat prin fax o ofertă în valoare de 11 mil. euro pentru mijlocaşul Arda Turan de la Galatasaray, potrivit unei copii a fa­xu­lui de pe site-ul echipei de fotbal din Tur­cia. Galatasaray a respins însă oferta.
"Este o nebunie, însă nu este ceva care să îngrijoreze suporterii", a spus Juan Carlos Prieto, un şofer care con­duce un fan club al echipei Atletico în oraşul Patones din apropiere de Ma­drid. "Nu ne interesează decât dacă pier­dem sau câştigăm."