Uleiurile Expur au fost vândute cu 80 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar 05.10.2010

Compania franceză Sofiproteol, un gigant cu peste 6.000 de angajaţi şi afaceri de 5,5 miliarde de euro, a cumpărat în cadrul unei tranzacţii de circa 80 de milioane de euro afacerea Expur Urziceni, controlată de grupul elveţian Alimenta, aceasta fiind una dintre cele mai mari tranzacţii realizate în acest an.

"Sofiproteol a finalizat achiziţia Expur prin intermediul subsidiarei Saipol. Expur este unul dintre cei mai mari jucători din România în ceea ce priveşte procesarea uleiurilor de floarea-soarelui şi rapiţă. Compania numără 450 de angajaţi şi a înregistrat afaceri de 114 milioane de euro în 2009", au anunţat reprezentanţii companiei franceze.
La realizarea acestei tranzacţii, francezii au fost asistaţi de avocaţii firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii, precum şi de firma Cotty Vivant Marchisio & Lauzeral din Franţa. Expur este producătorul mărcii de ulei vegetal Ulcom şi este activ şi pe piaţa de biodiesel. Reprezentanţii Sofiproteol nu au precizat valoarea tranzacţiei. Potrivit estimărilor ZF, valoarea afacerii ar putea fi cuprinsă între 60 şi 80 mil. euro. Acţionarii Expur au depus în vara acestui an un dosar pentru obţinerea unei finanţări de 80 de mil. euro de la BERD pentru extinderea afacerii şi creşterea cotei de piaţă. Piaţa locală a uleiurilor este estimată la 200.000 de tone, fiind dominată de companiile americane Bunge şi Cargill.