Pauză la falimente. Numărul insolvenţelor a început să scadă

Autor: Cristi Moga 05.10.2010

În ultimele luni nu a mai ieşit la suprafaţă niciun caz important al unei mari firme intrate în insolvenţă. La polul opus, şansele ca un jucător mare să se reorganizeze au crescut după ce Ase­soft a preluat pachetul majoritar la Flanco.

Numărul cererilor noi de intrare în insolvenţă înregistrate la Tribunalul Bucureşti a scăzut de la 5.120 la 4.189 în primele opt luni ale acestui an, în timp ce la nivel naţional în luna august au fost înregistrate mai puţin de 900 de noi firme intrate în insolvenţă, la jumătate faţă de media lunară din ultimii doi ani.
Tendinţa de a cere intrarea partenerilor de afaceri în insolvenţă imediat după ce sunt îndeplinite condiţiile (existenţa unei datorii certe, lichide şi exigibile mai vechi de 30 de zile şi mai mari de 30.000 de lei) pare să apună, după ce reprezentanţii firmelor au început să observe că nu este o metodă rapidă de recuperare a datoriilor.

"Probabil că acei comercianţi care în 2009 au dat buzna să-şi bage în insolvenţă partenerii de afaceri au fost uşor descumpăniţi de faptul că nu şi-au recuperat în acest fel datoriile peste noapte, procedura fiind complexă şi putând dura destul de mult. Astfel, ar putea avea loc o reorientare a pieţei către alte modalităţi de recuperare a datoriilor. Cu toate acestea, consider că o concluzie va putea fi trasă doar în martie 2011 privind tendinţa numărului de insolvenţe", a declarat Geanina Oancea, partener în cadrul firmei de audit şi consultanţă BDO.
Şi Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), este scep­tic cu privire la motivele diminuării numărului de dosare de insolvenţă şi consideră că un rol important l-a avut suprasolicitarea instanţelor. Doar pe rolul Tribunalului Bucureşti erau la sfâr­şitul lunii august 11.439 de dosare de insolvenţă, potrivit judecătorului Laura Radu, vicepreşedinte al Tribunalului, în timp ce în instanţă sunt doar aproximativ 130 de judecători pe toate secţiile.

"Unul dintre motivele pentru care numărul firmelor nou intrate în insolvenţă este mai redus este legat de faptul că termenele de judecată sunt foarte mari. În Bucureşti pentru o solicitare nouă de intrare în insolvenţă începi să te judeci în octombrie. La Prahova, primul termen este mai anul următor. În curând cred că termenele vor fi anul viitor pentru toate tribunalele din ţară", apreciază Stănescu de la UNPIR.