Bruxellesul cere clarificări privind Ordonanţa 50

Ziarul Financiar 05.10.2010

Comisia Europeană a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare autorităţilor române prin care solicită clarificări în legătură cu modul în care Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 privind contractele de credite ale populaţiei preia în legislaţia naţională directiva europeană în domeniu.

Potrivit Mediafax, care citează surse guvernamentale, procesul ar putea fi primul pas spre declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României. Încă de la apariţia Ordonanţei 50 băncile s-au revoltat şi au lăsat să se înţeleagă că vor cere Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement împotriva României. Băncile au solicitat la întâlnirile cu delegaţia FMI şi a CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice OUG privind contractele de credite pentru populaţie în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacerea contractelor în derulare.

Ordonanţa 50 transpune în legislaţia românească o directivă a UE din 2008. Ea prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial. Bancherii susţin că OUG 50 depăşeşte reglementările din directiva europeană, întrucât se aplică şi creditelor în derulare, în vreme ce clienţii băncilor care s-au reunit în grupuri pe internet cer instituţiilor de credit să respecte întocmai ordonanţa. Ei au cerut Parlamentului, într-o scrisoare, să adopte ordonanţa în forma Guvernului.