OUG 50, avizată pozitiv de deputaţii din Comisia economică: informarea clienţilor se va face pe suport scris, băncile pot impune doar patru tipuri de comisioane

Ziarul Financiar 06.10.2010

Deputaţii din Comisia economică au avizat pozitiv, cu unanimitate de voturi, OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, ei adoptând, totodată, şi 98 de amendamente la prevederile iniţiale ale acesteia.

Preşedintele Comisiei economice din Cameră, deputatul PSD Mihai Tudose, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că amendamentele adoptate au privit atât chestiuni tehnice, cât şi probleme de fond şi principii de aplicare a ordonanţei.

"Ordonanţa priveşte transpunerea în legislaţia românească a unei directive europene, care are ca scop transparenţa în creditare şi nu micşorarea dobânzilor, aşa cum greşit a fost înţeles", a ţinut să sublinieze Mihai Tudose.

În ceea ce priveşte aspectele tehnice amendate de deputaţii din Comisia economică, Tudose a precizat că s-a renunţat la informarea clienţilor pe "suport solid" şi s-a trecut la "informarea în scris" de către instituţiile de creditare.

Preşedintele Comisiei economice a mai arătat că în zona amendamentelor de ordin tehnic s-au încadrat şi traducerile "ciudate" din cadrul directivei europene în ordonanţă, el precizând că textul iniţial prevedea faptul că pot exista maximum patru tipuri de comisioane şi continua cu propoziţia "Celelalte tipuri de comisioane...". El a menţionat că deputaţii au intervenit pe text şi au reglementat de o manieră neechivocă faptul că nu pot exista decât patru tipuri de comisioane.

Deputaţii au căzut de acord că nu se poate falimenta o bancă de către ANPC, care să-i trimită toţi deponenţii la uşă, ci este mai bine ca, în situaţia în care banca respectivă nu respectă prevederile ordonanţei, ANPC să anunţe BNR, care îi poate retrage acreditarea. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.