Mămăliga salvează economia. Anul acesta România intră în top 10 mondial al producătorilor de porumb

Autor: Cristina Stoian 06.10.2010

România mai este în top 10 mondial doar la consumul de bere per capita, la trimis spam-uri şi la viteza internetului.



România va ajunge anul acesta, ca urmare a dublării producţiei de porumb faţă de 2007, până la 9 milioane de tone, în top 10 mondial al ţărilor producătoare, după Statele Unite, China, Brazilia dar înaintea altor ţări ca Ucraina, Spania sau Federaţia Rusă. Producţia de anul acesta valorează circa 1,3 miliarde de euro, la preţul de circa 142 de euro/pe tonă (600 lei/tona) care se practică acum pe piaţă.

România, situată din punctul de vedere al PIB/capita, de circa 6.000 de euro, la jumătatea clasamentului mondial, are foarte puţine sectoare unde este în top 10 mondial. Alte domenii în care suntem în top 10 la nivel internaţional sunt consumul de bere pe cap de locuitor. România se plasează însă pe locul 5 în lume la viteza internetului, conform unor studii, precum şi în top cinci mondial al ţărilor din care se expediază mesaje spam.

În prezent fermierii au recoltat doar jumătate din suprafaţa de porumb, conform Ministerului Agriculturii, dar rezultatele sunt pozitive, cu o medie de 4 tone/ha şi un vârf maxim de 10 tone/ha, în ciuda vremii nefavorabile din ultima perioadă.

"În zonele care nu au fost afectate de calamităţi am obţinut 10 tone la hectar. Din nefericire, doar pe 800 de hectare am avut aceste rezultate. Pe alte 8.000 de hectare, unde s-a infiltrat apa, ajungând la 40-80 cm, culturile au fost distruse în totalitate şi am fost nevoiţi să semănăm rapiţă. Avantajul a fost că preţurile sunt foarte bune, la bursa din Paris ajungând să se tranzacţioneze cu 200 de euro/tona de porumb", a declarat pentru ZF Culiţă Tărâţă, preşedintele TCE 3 Brazi, ferma care lucrează cea mai mare suprafaţă de teren agricol din România, circa 60.000 de hectare.

În comparaţie, estimările privind producţia de porumb se ridică la 303 mil. tone în SUA, 162 mil. tone în China, 54 mil. tone în Brazilia sau 15 mil. tone în Argentina, după cum arată un studiu al United States Department of Agriculture (USDA).

România ocupă primul loc în UE în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu porumb, deţinând aproape 30% din suprafaţa totală de 8,6 milioane de hectare.

Producţia de anul acesta are însă doar o pondere de 16% din producţia totală a UE, din cauza mediei la hectar de doar 4 tone, în condiţiile în care media UE este de 6,5 tone, potrivit estimărilor USDA.

Statele Unite au cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb, de 31,5 mil. ha, iar la o producţie medie de 9,6 tone/ha, după cum arată previziunile USDA pentru acest an, producţia totală va ajunge la 300 mil. tone doar din această cultură. Productivitatea mult mai mare este dată şi de utilizarea pe scară largă a plantelor modificate genetic pentru a rezista la anumite erbicide.