Ce calcule îşi fac administratorii fondurilor mutuale pentru finalul anului

Autor: Roxana Pricop 06.10.2010

Managerii de fonduri mutuale sunt optimişti cu privire la evoluţia Bursei în ultimul trimestru al anului, unii mizând pe faptul că posibila listare a Fondului Proprietatea în 2011 va repune piaţa locală pe radarul jucătorilor străini, în timp ce alţii susţin că veştile proaste din economie sunt deja cuprinse în cotaţiile actuale şi că nu vor mai lua investitorii prin surprindere.



Contaminaţi de raliul Bursei de anul trecut, adminis­tratorii de fonduri şi-au pus speranţele că acţiunile vor continua şi în 2010 revenirea agresivă. Evoluţia pieţei din pri­mele nouă luni ale anului, cu acţiunile SIF-urilor în calitate de sub-performere, au infirmat însă aşteptările acestora. Randamentul mediu al fondurilor mutuale a fost de 5,5% în primele trei trimestre, de patru ori mai mic decât performanţa medie din acelaşi interval al anului trecut.

Cu toate acestea, ultimul trimestru ar putea aduce evoluţii pozitive şi face din piaţa de acţiuni o alternativă mai profitabilă decât depozitele bancare, sunt de pătere administratorii.
Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare Aviva Investors cu active totale în gestiune de peste 75 mil. lei, este printre cei mai optimişti.
"Cred că vom avea un final bun de an pentru acţiuni. Ultimele luni ale anului vor aduce un interes tot mai crescut din partea investitorilor străini faţă de piaţa locală, poate chiar intrări de fonduri, în contextul în care listarea Fondului Proprietatea a fost anunţată pentru începutul anului viitor. Mai mult, cred că investitorii sunt deja mult prea pesimişti, iar cotaţiile actuale ale acţiunilor includ estimările privind o scădere a economiei în acest an", a spus el.
Uşor mai moderaţi sunt Radu Hanga, directorul general al societăţii de administrare BT Asset Management, cu active în gestiune de peste 260 mil. lei, şi Dan Popovici, director de investiţii la OTP Asset Management cu active în gestiune de peste 140 mil. lei.

"Sunt moderat-pozitiv cu privire la evoluţia pieţei de acţiuni. Există posibilitatea ca piaţa de acţiuni să aducă randamente mai mari decât instrumentele cu venit fix. Nu putem spune că vom mai avea aprecieri ale acţiunilor ca anul trecut. În momentul de faţă ne aflăm în "intervalul de mijloc" al revenirii cu rate modeste de creştere, bursa fiind tot mai sensibilă la ce se întâmplă în economie şi mai puţin la tendinţa pieţelor externe", a spus Hanga.
Dan Popovici mizează pe o corelare mai puternică cu pieţele externe din Vest.
"Sunt uşor optimist faţă de evoluţia pieţelor externe în ultimul trimestru al anului şi mă aştept ca piaţa locală să urmeze tendinţa pozitivă generală. Dacă investitorii sunt dispuşi să îşi asume un grad ridicat de risc, plasamentele în acţiuni pot aduce randamente în ultimele luni ale anului", a afirmat Popovici.

Pe ce acţiuni mizează managerii de fonduri?
În opinia administratorilor, acţiunile companiei Transgaz, cele ale SIF Modova şi Petrom prezintă potenţialul de a performa peste media pieţei.
"Companiile care pot distribui dividende consistente anul viitor, precum Transgaz, ne putem aştepta să performeze peste medie în acest final de an. De asemenea, managementul SIF Moldova a fost foarte implicat în restructurarea portofoliului şi a cumpărat pachete importante de acţiuni la Fondul Proprietatea. De asemenea, acţiunile Petrom prezintă potenţial dacă societatea îşi va menţine rezultatele financiare la nivelul celor din primul semestru", a adăugat Popovici.
Tot la dividende se uită şi Răzvan Rusu de la Aviva: "Avem premisele unui final bun de an pe Bursă, iar acţiunile capabile să performeze sunt cele cu un randament ridicat al divi­dendelor".

Depozitele bancare rămân plasamentele preferate
Cu un randament mediu de 5,5% în primele nouă luni ale anului, fondurile mutuale reuşesc cu greu să convingă investitorii că sunt o alternativă la depozitele bancare. Evoluţia sub aşteptări a celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) a ţinut randamentele fondurilor de acţiuni din primele nouă luni ale anului la niveluri apropiate de cele ale fondurilor care îşi investesc mare parte din active în depozite bancare. Pentru ca fondurile de acţiuni să devină mai atractive în ochii investitorilor, administratorii sunt de părere că nivelul dobânzilor bancare ar trebui să scadă sub 5%.
"Dobânzile bancare sunt în continuare atractive, în condiţiile în care inflaţia estimată pentru următoarele 12 luni este de aproximativ 4%, iar acum dobanda la depozitele constituite pentru un an este de circa 7%. Randamentul real care se obţine este de 3% şi reprezintă o performanţă bună. Când dobânda bancară va scădea sub pragul de 5%, investitorii îşi vor pune tot mai mult problema despre cât de rentabil este să economiseşti printr-un depozit bancar", a spus Mihail Ion, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Raiffeisen Asset Management. So­cietatea este al doilea cel mai mare administrator de fonduri din piaţă cu active în gestiune de peste 1,7 mld. lei şi o cotă de 33% din piaţa fondurilor mutuale.
"Celor mai mulţi dintre români le este încă frică să îşi asume riscuri, iar veştile proaste din economie şi măsurile de austeritate nu fac decât să accentueze această frică. Pentru aceştia, banii în bancă par să fie cea mai bună metodă de economisire, având în vedere că dobânzile sunt încă ridicate", a conchis Rusu de la Aviva Investors.