FMI: Acordul cu băncile nu va mai fi necesar, acestea vor dori să-şi crească expunerea

Autor: Marius Radu - Mediafax 06.10.2010

Acordul privind menţinerea capitalului băncilor în România este unul temporar şi probabil nu va mai fi necesar într-un an şi jumătate, iar odată cu revenirea economiei instituţiile financiare ar putea chiar să-şi crească voluntar expunerea, consideră şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Aşteptările noastre în ceea ce priveşte iniţiativa de la Viena au fost că aceasta să fie o măsură temporară şi, într-un final, nu vom mai avea nevoie de ea, pentru că băncile vor dori chiar în mod voluntar să-şi crească esxpunerea. Şi cred că ne apropiem de acel punct. Nu doar în România, ci în multe ţări care au participat la iniţiativa de la Viena", a declarat la Washing­ton Jeffrey Franks.
Întâlnirile legate de expunerile băncilor au loc o dată la şase luni. Franks a precizat că la următoarea întâlnire vor fi puse în discuţie limitele din acord.
"La următoarea întâlnire semestrială vom discuta cu băncile. Mai sunt necesare limite? Este timpul să ridicăm limitele pentru că ţara merge bine şi băncile îşi ţin banii în ţară? Este nevoie să ajustăm limitele? Vom analiza situaţia de la caz la caz la fiecare şase luni. Mă aştept ca peste un an şi jumătate să nu mai fie nevoie de acord", a afirmat oficialul FMI.
Franks a arătat că, odată ce economia îşi revine, reapar şi oportunităţi pentru bănci de a credita şi de a face profit. "Băncile vor să facă profit, să crediteze, iar România este o ţară care are un viitor strălucit. Va creşte foarte mult. Creşterea medie în România în următorii 10 sau 20 de ani va fi cu mult peste media Uniunii Europene datorită procesului de recuperare a decalajelor", a continuat şeful misiunii FMI.

Franks a avertizat însă că România va avea o economie competitivă doar dacă va realiza reformele structurale necesare.
El a spus că sunt ţări ale căror economii stagnează din cauza politicilor inadecvate, deşi au un potenţial foarte mare de dezvoltare. "Aceasta este în prezent provocarea pentru România. Trebuie ca politicile să fie la locul lor astfel încât ţara să devină un loc atractiv pentru a-ţi plasa banii, pentru a investi şi pentru a creşte", a conchis Franks.
Grupurile mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în august 2009, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească la nivelul din martie şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Acordurile au fost semnate de Erste, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România. FMI, Comisia Europeană, BNR şi cele nouă bănci au convenit în luna iulie că expunerile pe piaţa românească pot varia într-o marjă de plus/minus 5% faţă de nivelul înregistrat în luna martie a anului trecut.