CNVM caută soluţii pentru a nu-i despăgubi pe deponenţii de la FNI

Autor: Roxana Pricop 06.10.2010

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu dispune de suma record de circa 50-60 de milioane de euro pe care este obligată să o plătească drept despăugibiri investitorilor în Fondul Naţional de Investiţii şi caută soluţii la Guvern, potrivit unor surse oficiale.

Pe 22 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o hotărâre irevocabilă şi executorie prin care CNVM, alături de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas şi alţi inculpaţi în dosarul FNI, este obligată la plata despăgubirilor corespunzătoare sumelor iniţial investite şi indexate cu rata de inflaţiei. Comisia a fost găsită vinovată pentru că în perioada 1999-2000 a permis funcţionarea fondului deşi acesta nu mai avea depozitar. Sentinţa are 130.798 de părţi civile şi mii de pagini.

Deşi suma exactă pe care trebuie să o plătească autoritatea de reglementare a pieţei de capital nu este cunoscută cu exactitate, surse oficiale o estimează la circa 50-60 de milioane de euro - echivalentul a jumătate din cât a plătit Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) către păgubiţii FNI în ultimii cinci ani.
"Nu vom plăti niciodată aceşti bani pentru că nu dispunem de asemenea sume. Este vorba de bugetul CNVM pe mai mulţi ani. Am informat organele statului cu privire la acest lucru şi sperăm să se găsească soluţii", a spus Bogdan Chetreanu, comisar în cadrul CNVM.
În ultimii patru ani (2006-2009), arbitrul pieţei de capital a încasat venituri de circa 34 mil. euro, iar pentru acest an şi-a bugetat venituri de aproape 8 mil. euro. La finele primului semestru, CNVM a înregistrat un excedent de circa 0,25 mil. euro.

"Despăgubirile pe care trebuie să le plătească comisia se ridică la circa 50 de milioane de euro. Dar cum comisia nu dispune de aceşti bani, se poartă negocieri ca aceste creanţe să fie transferate AVAS-instituţia care se ocupă în prezent de despăgubirile în dosarul FNI. Joi (7 octombrie - n.red.) se vor întâlni mai mulţi reprezentanţi ai pieţelor financiare pentru a discuta posibilitatea de transfer către AVAS. Pentru ca acest transfer să fie posibil este nevoie de o hotărâre de guvern", au spus surse parlamentare.
Contactat de ZF, Daniel Florea, vicepreşedintele AVAS, a declarat că nu a fost informat cu privire la acest transfer.

"Din 2005 până în prezent, Autoritatea a plătit aproape 100 mil. euro către 12.000 de investitori FNI şi mai are de plătit 25 mil. euro către încă 9.000 de investitori. Din lichidarea SOV Invest, AVAS a recuperat doar 20 mil. lei. Acum însă avem pusă proprire asupra conturilor de către investitorii FNI pentru o sumă de 8 mil. lei", a spus oficialul AVAS.
Prăbuşirea FNI din anul 2000 a lăsat circa 300.000 de persoane fără 300 de milioane de dolari.