IKEA îi plăteşte lui Cataramă 1,8 milioane de euro după un proces de câţiva ani

Autor: Ioana David 06.10.2010

Elvila, companie controlată de omul de afaceri Viorel Cataramă, a câştigat un proces cu IKEA Trading, reprezentanţa prin care gigantul suedez achiziţionează mobilă de la producători români, în urma căruia va primi aproximativ 1,8 mil. euro.

Dosarul a fost înregistrat în 2005, iar după trei ani, Tribunalul Bucureşti a decis ca IKEA Trading und Design (în prezent IKEA Supply AG Elveţia) să plătească 0,6 mil. euro drept despăgubiri şi încă 82.000 de lei (20.000 de euro) cheltuieli de judecată.
Ulterior, ambele firme au făcut recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că IKEA Trading să plătească şi 49.000 de euro reprezentând contravaloarea materiilor prime şi materiale nefolosite şi 1,1 mil. euro pentru câştigul nerealizat prin stoparea comenzilor.

Ce a declanşat procesul
Procesul a avut la bază un contract încheiat în 2001, conform căruia IKEA Trading urma să achiziţioneze marfă de o anumită valoare de la Elvila în următorii ani, potrivit datelor din dosar. În intervalul 2002-2004, comanda a fost inferioară celei din contract.
Contractat de ZF, Viorel Cataramă a confirmat existenţa acestui verdict, dar a precizat că "nu a discutat şi nu discută procesele decât în instanţă".
Reprezentanţii IKEA Trading nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei pe marginea acestui subiect. Contactat de ZF, un avocat a explicat faptul că există puţine acţiuni prin care decizia Înaltei Curţi de Casaţie să fie răsturnată, fiind irevocabilă, iar un demers la forurile europene poate fi întreprins doar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
IKEA Trading este divizia prin care gigantul suedez cumpără mobilă de la producătorii români, iar potrivit datelor existente de-a lungul timpului, valoarea achiziţiilor este de aproximativ 100-200 mil. euro anual. Această sumă nu a fost confirmată niciodată de companie.

Mulţimea producătorilor locali
Biroul de reprezentanţă al IKEA a fost deschis în 1992, iar în prezent zeci de producători locali de mobilă livrează către gigantul suedez. Potrivit ultimelor date disponibile, printre aceste companii se numără Sortilemn Gherla, Plimob (Maramureş), Ecolor (Cluj) sau Nikmob (Buzău).
Conform reprezentanţilor IKEA, 5% dintre vânzările totale ale magazinului din Băneasa sunt generate de produsele româneşti, procent considerat "bun".
Calculat ca şi valoare, mobilierul şi decoraţiunile produse în fabricile locale ajung să genereze circa 3,5 mil. euro din vânzările magazinului. Estimările companiei arată că acest procent va ajunge la circa 7% în următorii ani.
Pe piaţa locală, IKEA şi Elvila se numără printre cei mai mari jucători. Pe lângă fabrici, Elvila operează şi o reţea de 53 de magazine, dar are planuri de extindere.
Compania şi-a bugetat investiţii de 5 mil. euro în mai multe magazine. 70% din această sumă este susţinută din credite bancare, iar restul sunt fonduri proprii.
Concret, Elvila are în proiect două magazine în parteneriat cu Romstal, la Suceava şi Târgu Mureş, unul împreună cu Altex şi unul la Craiova de sine stătător.
Pentru 2010, compania controlată de Viorel Cataramă şi-a bugetat o cifră de afaceri de 102 mil. euro, în creştere cu 5% comparativ cu nivelul din 2009.
Anul trecut, grupul a avut o scădere de 20% a afacerilor.

IKEA nu scapă de criză vânzările au fost mai mici cu 13%

Magazinul IKEA din Băneasa a înregistrat în anul financiar septembrie 2009 - august 2010 vânzări de 327,4 mil. lei (78 mil. euro), inclusiv TVA, în scădere cu 13% comparativ cu exerciţiul financiar anterior.
Vânzările totale ale gigantului suedez au fost de 23,1 mld. euro în lume, ceea ce înseamnă că rezultatele din România au contribuit cu numai 0,33% la vânzările totale. Recent, compania suedeză şi-a dezvăluit pentru prima dată în istoria de 67 de ani câştigurile, anunţând profituri nete de 2,5 miliarde de euro pe 2009, în creştere cu 11,3% faţă de anul anterior.
Anul 2010 este primul în care magazinul din Băneasa este inclus în reţeaua internaţională a companiei, în condiţiile în care anterior era o franciză controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu. IKEA a anunţat că a preluat magazinul în luna martie a acestui an, fără să facă publică valoarea tranzacţiei.
Conform estimărilor ZF, aceasta ar fi de aproximativ 30 mil. euro. "Aproximativ 60% dintre produsele vândute de magazinul IKEA între 1 septembrie 2009 şi 31 august 2010 au fost produse de mobilier, restul însemnând produse de accesorii şi decoraţiuni", au spus reprezentanţii IKEA. La nivelul anului financiar 2009, în cadrul IKEA România lucrau aproximativ 450 de persoane.