Bulgaria majorează CAS cu 3%, la 31,5%

Ziarul Financiar 06.10.2010

Guvernul bulgar a decis să majoreze contribuţiile pentru asigurări sociale cu 3%, până la 31,5%, începând cu anul viitor pentru a reduce presiunile asupra sistemului de asigurări de sănătate, potrivit presei bulgare.

Decizia este motivată de faptul că fondurile pentru asigurările de sănătate, care nu sunt oricum suficiente, sunt utilizate pentru alimentarea sistemului de pensii de stat.
Salariul minim la care trebuie asigurate diverse profesii va fi de asemenea majorat în anii următori.
Pe de altă parte, ministrul bulgar al muncii Totyu Mladenov a anunţat că guvernul renunţă deocamdată la propunerile avansate în luna august de majorare progresivă a numărului de ani de muncă pe care cetă­ţenii bulgari trebuie să-i înre­gistreze pentru a bene­ficia de pensie întreagă şi de limitare a pensionării anti­cipate pentru mineri, pro­fesori, poliţişti şi ofiţeri de armată. Pentru a bene­ficia de pensie întreagă, bărbaţii ar fi trebuit să aibă o vechime de 40 de ani de muncă, iar femerile
37 începând cu anul 2013.

Ţara balcanică trebuie să-şi reformeze sistemul de pensii în condiţiile îmbă­trânirii populaţiei, pentru a-şi reduce cheltuielile şi a evita deficite fiscale care ar putea pune presiune asupra ratei de schimb fixe raportate la euro a ţării.
Propunerile respective au atras critici puternice din partea sindicatelor, care au ameninţat cu declanşarea unor proteste masive către sfârşitul acestei săptămâni, spunând că modificările nu vor face decât să sporească povara resimţită de muncitorii din cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene.
După discuţii ample cu sindicatele, ministrul muncii a anunţat că guvernul a decis să retragă propunerile şi să majoreze în schimb contribuţiile pentru asigurările sociale cu 3%.

Majorarea contribuţiilor de asigurări sociale este aşteptată să aducă aproximativ 700 de milioane de leva
(358 de milioane de euro) sistemului de pensii deficitar şi să ajute guvernul să-şi reducă deficitul fiscal la 2,5% din Produsul Intern Brut în 2011, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. Asociaţiile patronale au criticat decizia de majorare a contribuţiilor pentru asigurări sociale, avertizând că aceasta va afecta procesul fragil de redresare economică şi va impulsiona economia gri.
Primul-ministru bulgar Boiko Borisov motivează decizia prin necesitatea de a direcţiona fondurile pentru asigurările de sănătate numai către sănătate, până acum acestea fiind folosite pentru a plăti pensiile.
Borisov a învinovăţit pentru acest lucru fostul guvern de coaliţie al Bulgariei, fără să explice de ce guvernul său a continuat această practică, potrivit Sofia News Agency.
Pentru a fi puse în aplicare, noile măsuri trebuie aprobate de parlament.