Maternităţile private pun presiune pe sistemul de stat: una din zece femei alege să nască la privat în Capitală

Autor: Ioana David 07.10.2010

Peste 3.000 de naşteri au loc anual în cele mai mari maternităţi private din România, iar numărul este de aşteptat să crească în perioada următoare pe fondul apariţiei de noi unităţi private şi al tragediei de la Giuleşti, când şase nou-născuţi nesupravegheaţi au murit în urma unei explozii.



La un cost mediu al naşterii de 1.700 de euro rezultă că privaţii încasează din aceste servicii peste 5 mil. euro la nivel de ţară. În prezent există puţine maternităţi private unde se poate naşte, astfel că cele deja operaţionale lucrează aproape de capacitatea maximă. Pentru clinicile private naşterile sunt un business extrem de atractiv, pe care sunt hotărâte să mizeze în perioada următoare.

Potenţialul de creştere este asigurat având în vedere că cei 3.000 de nou-născuţi în regim privat reprezintă un procent extrem de mic din totalul din România. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în România se nasc anual în jur de 200.000 de copii.
Numai în Bucureşti au loc anual în jur de 20.000 de naşteri, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, astfel că cele 2.000 în sistem privat reprezintă în jur de 10%, conform calculelor ZF.

În afara naşterilor, până acum operatorii de servicii medicale private au evitat operaţiile complexe, pe de o parte din lipsa infrastructurii, iar pe de altă parte din cauza costurilor foarte mari, care în lipsa asigurărilor private nu pot fi susţinute.

O piaţă puţin concurenţială
Cele mai multe naşteri la privat s-au făcut anul trecut la Euroclinic, care s-a apropiat de pragul de 1.000 de intervenţii. Recent, spitalul privat, primul din Capitală, a fost preluat de către rivalul Centrul Medi­cal Unirea, care are deja operaţională Ma­ternitatea Regina Maria, astfel că se poate spune că a devenit cel mai puternic jucător pe această nişă de piaţă. Şi în provincie au apărut unităţi private, iar cele mai multe naşteri au avut loc la Euromaterna din Constanţa.
Analiza ZF relevă faptul că cea mai ieftină naştere la privat este la Arcadia Spital la Iaşi, unde preţurile încep de la 2.300 de lei (547 de euro).
"Datorită încheierii contractului cu C.A.S. (Casa de Asigurări de Sănătate - n.red.), preţul total al unei naşteri naturale, asistată de medicii Arcadia, este de 2.300 lei, tarif valabil pentru pacientele asigurate (la stat - n.red.) şi în care intră toate serviciile medicale (...) Pentru pacientele neasigurate în sistemul de stat, tarifele complete la preţ de listă (inclusiv cazarea) variază între 6.300 şi 7.450 lei pentru naşterea naturală şi între 7.250 şi 8.800 lei pentru naşterea prin cezariană", au spus reprezentanţii Arcadia.
Pe locul doi în topul spitalelor private unde s-au născut cei mai mulţi copii se află Life Memorial, spital controlat de familia Marcu.
"Cererea pentru serviciile maternităţii din Life Memorial Hospital a fost mai ridicată în acest an, comparativ cu 2009. De la începutul anului şi până în septembrie am înregistrat aproximativ 600 de naşteri, astfel că până la sfârşitul acestui an estimăm că vom depăşi numărul de 850 sau 2.500 dacă vorbim de numărul total de naşteri de la începuturi şi până la sfârşit de 2010", a spus Mihai Marcu, preşedintele MedLife.

Ce spun pacientele
Ziarul Financiar a întrebat două paciente, una care urmează să nască la stat, şi cealaltă la privat, de ce au făcut aceste alegeri.
"Îmi este frică de spitalele de stat. Nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat la Giuleşti. Luasem această hotărâre înainte să apară acest caz. Am observat că în spitalele de stat nu este neapărat o problemă de bani, pentru că sunt dotate, ci de management, de lipsă de organizare. Încă de la intrare, nu există nicio recepţie unde să te informezi sau care să te preia. Ştiu din experienţă că dacă nu ai o rudă care lucrează în spital, nu te descurci", spune Maria P., 31 de ani din Bucureşti. Ea plăteşte 6.000 de lei (1.430 de euro) pentru naştere (sumă în care intră şi controlalele periodice şi analizele).
Pe de altă parte, Laura P., care a mai născut la stat, este de părere că în ambele locuri sunt aceleaşi dotări şi aceiaşi medici, "puţin mai poleiţi poate la privat". Ea plăteşte puţin peste 3.000 de lei (714 euro), sumă care include "plata informală" către medic şi controalele care au avut loc tot la privat, medicul de la stat având cabinet particular.

Naşterile, pondere mică în businessul privaţilor
Naşterile reprezintă doar o mică parte din busi­nessul clinicilor şi spitalelor private, care ar putea depăşi 600 mil. euro în 2012, comparativ cu nivelul de 373 mil. euro din 2009, potrivit estimărilor firmei de cercetare PMR.
Planuri pentru deschiderea de noi maternităţi a anunţat CMU, care în prima jumătate din 2011 va inaugura un spital în Băneasa, ce va avea integrată şi o maternitate, iar până la finele acestui an va inaugura o policlinică cu maternitate în Braşov. Este posibil ca şi alţi operatori să inaugureze astfel de unităţi.