Băsescu retrimite legea pensiilor în Parlament, iar opoziţia caută o nouă strategie de atac

Autor: Iulian Anghel 07.10.2010

Preşedintele Traian Băsescu a lăsat în ofsaid opoziţia care îi proorocea suspendarea din funcţie şi apoi demiterea prin rederendum, dar şi-a pus în dificultate propriul guvern când, ieri, a decis retrimiterea în Parlament a legii pensiilor unitare.



Decizia i-a luat prin surprindere pe toţi - adversari şi oponenţi ai preşedintelui. Şeful statului îşi anunţase o declaraţie de presă la ora 15.00 şi imediat liderii opoziţiei şi-au anunţat, la rându-le, declaraţii de presă, o oră mai târziu.
Nu exista îndoială în rândul opoziţiei că preşedintele va anunţa promulgarea legii care instituia vârsta egală de pensionare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, la 65 de ani. Imediat PSD ar fi urmat să anunţe demararea procedurii de suspendare din funcţie a şefului statului. Parlamentul mai are nevoie de doar 20 de voturi pentru a-l suspenda din funcţie pe preşedinte (jumătate plus unul din nu­mă­rul parlamentarilor, adică 236 de voturi).

UE recomandă egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei
Strategia a fost dată peste cap de decizia preşedintelui care a cerut Parlamentului ca femeile să se pensioneze la 63 de ani şi nu la 65.
Or, egalizarea vârstei de pensionare fusese susţinută cu tărie de Guvern şi argumentată de faptul că peste tot în Uniunea Europeană tendinţa este de egalare a vârstei de pensionare, în numele tratamentului egal dintre femei şi bărbaţi. De altfel, Comisia Europeană a şi recomandat ţărilor UE să egalizeze vârstele de pensionare.
Faptul că România a demarat procedura de modificare a legii pensiilor a determinat, recent, Comisia Europeană să întrerupă pentru România procedura de deficit excesiv, pe considerentul că face eforturi pentru ameliorarea bugetului de pensii care a tras anul trecut 1,5 mld. euro din bugetul de stat şi va necesita, anul viitor, fonduri de la acelaşi buget de stat de aproximativ 4 mld. euro.

Miercuri, Curtea Constituţională afirmase că noua lege este constituţională, inclusiv egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi. Reintrarea în circuitul parlamentar a legii pensiilor unitare va întârzi adoptarea ei, cu atât mai mult cu cât PSD a anunţat că va redeschide discuţia şi asupra altor aspecte controversate precum punctul de pensie, cel care determină, în final, valoarea pensiei.
Singura obiecţie a şefului statului faţă de lege a fost vârsta de pensionare a femeilor. Însă aici preşedintele se contrazice la nici o lună distanţă. În 21 septembrie, într-un discurs în faţa Parlamentului, şeful statului a susţinut: "Măsura de creştere progresivă până în 2030 a vârstei de pensionare, până la 65 de ani, precum şi egalizarea acesteia la femei şi bărbaţi, este necesară, având în vedere tendinţele demografice îngrijorătoare, din România şi nu numai, inclusiv în UE".
Mergând pe mâna şefului statului, Gu­vernul şi partidul de guvernământ nu au luat în considerarare cererea opoziţiei şi a sindicatelor, şi anume ca femeile să se pensioneze la 63 de ani. Acum Traian Băsescu a retrimis Parlamentului legea folosind chiar argumentele opoziţiei PNL şi PSD, anume că femeile au o situaţie mai dificilă decât a bărbaţilor întrucât sunt cele care conduc şi propriile lor gospodării. El a îndepărtat ameninţarea opoziţiei, şi anume că împotriva sa va fi iniţiată procedura de demitere, dar şi-a pus Guvernul şi pe cei care îl susţin într-o poziţie incomodă.

Faţă de aceste lucruri, opoziţia a speculat că şefului statului i-a fost teamă de suspendare şi a acţionat în sensul de mai sus. Preşedintele Comisiei de muncă din Cameră, Paul Victor Dobre (PNL), a sus­ţinut, citat de Mediafax, că pre­şedintele foloseşte tactica "win-win", adi­că de­păşeşte momentul votării legii - un vot fraudat, susţine opoziţia - prin reexaminare şi salvează astfel obrazul PDL.
Luat prin surprindere, PSD a cerut ieri din nou demisia preşedintei Camerei Deputa­ţilor, Roberta Anastase, sub patronajul căreia s-ar fi petrecut fraudarea voturilor din Camera Depu­taţilor la legea pensiilor. Victor Ponta, şeful social-democraţilor, a susţinut că nu poate fi vorba despre un nou vot în Cameră atâta vreme cât Anastase va conduce lucrările acestui for legislativ. Ponta a mai susţinut că preşedintele a procedat corect retrimiţând legea în Parlament.
Adoptarea noii legi face parte şi din înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, dar obligaţia pe care şi-a asumat-o Guvernul a fost să promoveze legea fără să se angajeze că o va face într-un timp anume.