BNR, Finanţele, CNVM, CSA şi CSSPP spun că sistemul financiar este stabil

Autor: Razvan Voican 07.10.2010

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară, din care fac parte şefii organismelor de supraveghere şi reglementare în domeniu, a concluzionat ieri, după o şedinţă de analiză a evoluţiilor recente, că sistemul financiar din România este stabil.

La întâlnire a participat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care este şi şi preşedinte în exerciţiu al Comitetului, Ministerul Finanţelor a fost reprezentat de Gheorghe Gherghina, secretar de stat responsabil cu bugetul, alături de Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), şi Mircea Oancea, preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Comitetul a discutat şi despre proiectul dezbătut la nivelul UE privind introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, precum şi despre noua propunere a Comisiei Europene în domeniul garantării depozitelor bancare.

Acest comitet de management al crizelor financiare a fost înfiinţat în toamna lui 2007 pentru respectarea cerinţelor Uniunii Europene şi tot de atunci este condus de Mugur Isărescu, care a fost reales preşedinte, mandatul fiind de câte un an. Iniţial fusese vorba ca funcţia să fie deţinută prin rotaţie de fiecare dintre şefii celor cinci instituţii implicate.
Principalul obiectiv al Comitetului este dezvoltarea unor planuri de reacţie în situaţii neprevăzute pe pieţele financiare, realizarea de exerciţii de simulare a crizelor şi de teste de rezistenţă a instituţiilor financiare la nivel naţional.
De asemenea, este implicat în simulările de turbulenţe financiare, care sunt realizate periodic la nivel european. Atât la nivel european, cât şi în fiecare stat membru există acorduri de management al crizelor financiare. În România acordul a fost semnat pe 31 iulie 2007 de cele cinci instituţii amintite.
Conţinutul acordurilor este secretizat astfel încât pieţele financiare să nu cunoască, în detaliu, modul de intervenţie al comitetelor de stabilitate financiară şi măsura în care pot fi salvate în eventuale situaţii de faliment.
Din noiembrie 2007 şi până în prezent, Comitetul a emis numai şase comunicate în urma şedinţelor de evaluare, având o frecvenţă aleatorie. În 2009 fusese aprobat un calendar cu 5 întruniri, făcut public, însă pentru 2010 nu a mai fost publicat pe site-ul băncii centrale. Conform regulamentului, Comitetul se reuneşte oricând este nevoie, dar cel puţin trimestrial.