Luptă la cuţite între conducerea Bursei şi cea a Depozitarului din cauza tranzacţiilor OTC

Autor: Mediafax 07.10.2010

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ameninţă că va chema în instanţă administratorii Depozitarului Central (DC) pentru că au lansat sistemul extrabursier de tranzacţionare OTC. Depozitarul Central este controlat în proporţie de 66% de BVB. "BVB a cerut să se discute în AGA chemarea în răspundere a administratorilor DC pentru că am lansat OTC.

Solicitarea BVB se va discuta în AGA. Este o încercare de a ne presa să amânăm lansarea OTC. Abia aştept să mă dea în judecată", a spus Ovidiu Sergiu Pop (foto), preşedintele Depozitarului Central. Vicepreşedintele BVB Ciprian Zah a confimat că BVB ar putea să ceară în instanţă atragerea răspunderii administratorilor DC, dar numai dacă aceştia vor începe tranzacţionarea efectivă în sistemul OTC înainte de a fi realizat un studiu de impact.

"BVB nu se opune lansării OTC. Vrem să aprofundăm situaţia asta, să vedem despre ce este vorba cu OTC. Bursa a solicitat suspendarea lansării pentru că a primit la rândul ei solicitări de lămuriri de la brokerii de retail", a spus Zah, la o dezbatere pe tema lansării OTC în România. Administratorii Depozitarului au aprobat la 20 septembrie lansarea tranzacţiilor extrabursiere pentru acţiunile tuturor companiilor listate la BVB. Tranzacţiile OTC sunt negociate direct între cumpărător şi vânzător, fără însă ca preţul să fie public, iar transferul de proprietate se realizează direct prin intermediul Depozitarului Central. Acestea vor putea permite fondurilor de investiţii din afara României să cumpere acţiuni la companiile autohtone fără să deschidă cont la o firmă de brokeraj care activează pe piaţa locală.