Turcii de la Azomureş demarează cea mai mare investiţie de la privatizarea combinatului: 115 milioane de dolari în retehnologizare

Autor: Andrei Chirileasa 07.10.2010

Conducerea producătorului de îngră­şă­minte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO), controlat de mai mulţi investitori turci, a convocat adunarea generală a acţionarilor în vederea aprobării unui proiect de investiţii de 115 mil. dolari (82 mil. euro), aceasta fiind cea mai mare investiţie de la privatizarea com­paniei, în 1998.

Proiectul vizează modernizarea princi­palelor instalaţii de producţie, în vederea creşterii capacităţii şi a reducerii consumului de materii prime, potrivit raportului publicat de conducerea Azomureş. Compania va acoperi din surse proprii circa 30 mil. dolari, iar restul de 85 mil. dolari vor fi atraşi prin credite bancare.
Anunţul vine în contextul în care în următoarea săptămână Ministerul Economiei va decide dacă prelungeşte facilitatea acordată producătorilor de îngrăşăminte locali de a consuma doar gaze naturale din producţia internă, mai ieftine.
Facilitatea, acordată în 2009 de ministrul economiei Adriean Videanu, expiră la 31 octombrie, iar neprelungirea ei ar determina în mod automat o creştere a costurilor combinatelor chimice, gazele na­turale fiind principala materie primă utilizată la producţia îngrăşămintelor.

Investeşte în reducerea costurilor de producţie
Proiectele de investiţii anun­ţate de Azomureş vizează mo­dernizarea celor două insta­laţii de amoniac şi a instalaţiei de uree, a cărei capacitate va fi crescută cu aproape 60%, de la 900 de tone pe zi la 1.425 de tone pe zi. În plus, compania va construi o insta­laţie de granulare pentru uree.
Investiţiile vizează şi redu­cerea consumului de materii prime, respectiv scăderea costu­rilor. Potrivit unui raport din februarie al companiei, retehno­lo­gizarea celor trei instalaţii va aduce o economie la consumul de gaz de circa 110 milioane de metri cubi pe an, care în bani s-ar traduce într-o economie de peste 15 milioane de euro anual.
De asemenea, consumul de energie electrică utilizată în procesul de producţie ar scădea cu circa 52.000 MWh pe an, iar consumul de abur de înaltă presiune ar scădea cu 423.000 de tone pe an.
Aceste investiţii ar permite companiei să realizeze economii semnificative şi să-şi îmbunătăţească profitabilitatea, devenind mai puţin sensibilă la oscilaţiile preţurilor îngră­şămintelor chimice pe piaţa in­ter­naţională.
În ultimul an, preţul amo­niacului, care stă la baza tutu­ror îngrăşămintelor chimice pe bază de azot, a înregistrat o creştere de circa 50% faţă de perioada similară din 2009. În schimb, preţul ureei a stagnat în jurul nivelului de 240 de dolari pe tonă.

Cu o investiţie de 2 mil. euro a renunţat la 160 de angajaţi
Azomureş a finalizat recent o investiţie de 2 milioane de euro în noi linii de ambalare a produselor, ceea ce i-a permis să renunţe la 160 de muncitori necalificaţi, care realizau anterior aceeaşi muncă.
"Este o linie modernă, totul este automatizat, livrarea în continuare se va face în saci de polietilenă, mult mai rezistenţi, cu o grosime mult mai mare decât cei obişnuiţi, de până acum. Personalul a fost disponibilizat, din păcate, pentru că era mână de lucru necalificată şi singurele sectoare unde mai aveam mână de lucru necalificată şi ocupa un număr mare de persoane era această zonă, de ambalare", a explicat Mihai Ogrean, direc­to­rul comercial al Azomureş, citat de Mediafax.

Azomureş vrea în continuare gaze ieftine
În ciuda investiţiilor anunţate, acţionarii Azomureş şi-ar putea schimba planurile dacă statul îi va cere companiei să plătească un preţ mai mare pentru gazele naturale utilizate în procesul de producţie. Din semestrul doi al anului trecut, producătorii de îngrăşăminte au primit de la Ministerul Economiei facilitatea de a folosi doar gaze naturale din producţia internă, care sunt cu circa 50% mai ieftine decât gazele din import, ceea ce le-a permis să continue să funcţioneze în ciuda prăbuşirii preţurilor îngrăşămintelor chimice pe piaţa internaţională.
"Deocamdată, ceea ce se poate spune este că până la 31 octombrie beneficiem de prevederile acestei legi, care ne permite să utilizăm doar gaz de provenienţă internă. Se intenţionează să se prelungească termenul de valabilitate, săptămâna viitoare există o întâlnire la nivelul Ministerului Economiei şi cu domnul ministru avem o discuţie pe tema asta, încă nu putem să spunem cu certitudine dacă perioada de valabilitate va fi prelungită, lucru care anul trecut s-a făcut şi a fost benefic, pentru că am reuşit să nu oprim (producţia), ca atare exporturile judeţului au crescut cu 30 la sută - şi asta se datorează şi faptului că Azo­mu­reş n-a mai fost oprit", a declarat Mihai Ogrean în cadrul unui târg desfăşurat la Târgu-Mu­reş duminica trecută. Azomureş a realizat în primul semestru afaceri de 541 mil. lei, în creştere cu 65% faţă de perioada similară a lui 2009 şi şi-a majorat profitul de patru ori, la 68,8 mil. lei.
Azomureş este controlată în proporţie de 57% de firma Eurofert Investments, deţinută de investitori turci, în timp ce Azomureş Holding deţine 19%, iar Fondul Proprietatea are 7,6%. Compania are o capitalizare de
60 milioane de euro.