Bulgarii îşi finanţează deficitul cu bani din privatizări

Ziarul Financiar 07.10.2010

Bulgaria a anunţat că va recurge la noi privatizări, în încercarea de a-şi acoperi gaura bugetară şi de a evita sancţiunile impuse de Uniunea Europeană. Astfel, guvernul de la Sofia intenţionează să vândă anul viitor compania de stat ce activează în industria tutunului Bulgartabak şi de asemenea va scoate la vânzare o fabrică de arme şi participaţii minoritare în cadrul companiilor de utilităţi, potrivit Bloomberg.

Agenţia locală de privatizare estimează că va strânge în 2011 circa 411 milioane de leva (210 milioane de euro) din vânzările de active de stat, a declarat şeful agenţiei, Emil Karanikolov. Anul acesta, la vistieria statului vor mai intra aproximativ 100 de milioane de leva (50 de milioane de euro), în principal din vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni în cadrul companiilor mici şi din penalizările percepute investitorilor care au cumpărat deja active de stat, însă nu şi-au respectat angajamentele asumate.
"Încă avem un portofoliu vast de active de valoare, pe care intenţionăm să le vindem anul viitor", a explicat Karanikolov. "Bulgartabak, participaţia minoritară a statului în cadrul diviziei bulgare a E.ON, două mari companii de construcţii controlate de stat şi zonele duty-free vor fi oferite spre vânzare."

Bulgaria trebuie să-şi reducă până în 2011 deficitul bugetar, situat în prezent la 4,8% din PIB, până la maximum 3% din PIB, altfel riscă sancţiuni din partea Uniunii Europene. Cabinetul de la Sofia are planuri măreţe, intenţionând să aducă gaura bugetară la 2,5% anul viitor.
Aproximativ trei sferturi din economia bulgară aparţine sectorului privat, după ce statul a vândut masiv după căderea comunismului în urmă cu două decenii. Totuşi, guvernul bulgar încă deţine pachete minoritare de acţiuni în cadrul fabricilor de echipament militar şi în cadrul a şapte distribuitori de energie.
Prima pe lista guvernului bulgar este Montagi, o companie de construcţii implicată în proiecte industriale de amploare. Activele pe care statul le deţine se ridică la 70 de milioane de leva (35 de milioane de euro) şi vor fi vândute la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2011 pe Bursa de la Sofia.

Cine mai privatizează
Mai multe state din Europa au dat undă verde privatizărilor în ultimii ani, cu scopul de a mai aduce bani la buget pentru finanţarea deficitelor sau a datoriilor publice. Un exemplu în acest sens este Polonia, care a anunţat în urmă cu un an un program ambiţios de privatizări în valoare de 8,9 mld. euro, derulat pe o perioadă de doi ani. Una dintre cele mai importante vânzări a fost pachetul de 10% din acţiunile producătorului de cupru KGHM Polska Miedz pentru suma de 500 mil. euro. De asemenea, Grecia a anunţat că va privatiza o serie de companii şi active de stat, ce ar urma să aducă în vistieria statului 3 mld. euro în următorii trei ani. Privatizarea companiei de căi ferate reprezintă principala prioritate a guvernului de la Atena.