Familia Idu a luat 10 mil. € de la Banca Transilvania pentru un terminal de GPL

Autor: Andreea Mioara Neferu 07.10.2010

Compania constănţeană Octogon Gas & Logistics, controlată de familia Idu, a primit o finanţare în valoare de 9,4 mil. euro din partea Băncii Transilvania pentru construcţia ce­lui mai mare terminal maritim de gaz petrol li­che­fiat (GPL) din ţară, în Portul Midia-Năvo­dari.

Costul total al investiţiei se ridică la circa 12 mil. euro, potrivit reprezentanţilor Octogon. Proiectul, care a fost inaugurat ieri, îşi propune să atragă resurse de materii prime energetice, ca alternativă la cele existente de gaz natural şi petrol. Terminalul are zece rezervoare cu o capa­ci­tate totală de stocare de 4.000 de metri cubi.
"Prin intermediul acestui terminal vizăm livrarea de GPL către piaţa internă, dar şi exportul către ţări vecine precum Bulgaria, Serbia sau Ungaria", a declarat Bogdan Idu, directorul general al Octogon Gas & Logistics. În scurt timp, terminalul va fi operaţional, urmând să ofere locuri de muncă pentru circa 20 de persoane, a mai spus directorul general al firmei constănţene.
Terminalul are o suprafaţă de circa 24.000 de metri pătraţi şi posibilităţi de extindere datorită capacităţii mari de stocare şi de transversare pe care o are. De asemenea, are potenţialul de a deveni unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa de gaz petrol lichefiat din Europa Centrală şi de Est, potrivit reprezentanţilor companiei.
Acesta este cel de-al doilea terminal maritim de GPL de pe piaţa locală, după cel deţinut de ButanGas în Portul Midia-Năvodari, care are o capacitate de depozitare de 800 de tone, potrivit Autorităţii Navale Române.
Octogon Gas & Logistics este deţinută în proporţie de 90% de firma Octogon Shipping and Services, controlată de familia Idu. Restul de 10% din acţiuni sunt deţinute de o persoană fizică. Principala firmă deţinută de familia Idu, Idu Shipping and Services, a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 12,9 mil. lei (circa 3 mil. euro), profitul ridicându-se la aproape 11 mil. lei (2,6 mil. euro).
Printre cei mai importanţi jucători de pe piaţa românească de GPL se numără ButanGas, Petrom Gas, Rompetrol Gas, LukOil şi MOL