La presiunea populaţiei, Islanda ar putea obliga băncile să "ierte" credite ipotecare de 1,5 mld. euro

Ziarul Financiar 08.10.2010

Băncile din Islanda ar putea fi presate de autorităţi să-şi "ierte" clienţii de plata unor credite ipotecare în valoare de circa 2 miliarde de dolari, după ce protestele populaţiei de săptămâna aceasta au forţat guvernul să ia în calcul propunerile unei organizaţii civile de protecţie a datornicilor, scrie Bloomberg.

Asociaţia pentru Interesele proprietarilor de Locuinţe din Islanda, care reprezintă persoanele cu credite ipotecare, a cerut ca băncile să revizuiască în scădere cu 200 de miliarde de coroane (1,3 miliarde de euro - 1,8miliarde de dolari) valoarea totală a creditelor ipotecare din active pentru a ajuta circa 39% din clienţii aflaţi în dificultate majoră de a-şi mai plăti ratele.

"Revizuirea în scădere a creanţelor ar putea să pună probleme băncilor? Atunci aşa să fie. Băncile trebuie să admită rapid că nivelul actual al datoriilor nu este conform cu realitatea şi scăderi temporare sunt necesare", spune ministrul islandez al economiei, Arni Pall Arnason.

Guvernul este nerăbdător să arate alegătorilor că este hotărât să reducă debitele populaţiei, după ce nemulţumirile majore au culminat pe 4 octombrie într-un protest de amploare mai mare decât cel care a dus la căderea fostei administraţii, la începutul anului 2009.

Premierul Johanna Sigurdardottir a avut întâlniri ce reprezentanţii celor 8.000 de protestatari, şi a promis că guvernul nu exclude nicio variantă pentru sprijinirea lor. "E clar că trebuie să negociem cu băncile şi fondurile de pensii dacă vrem să rezolvăm ceva. Acum trebuie să ne întâlnim", a spus ea.