Lacul de decantare a deşeurilor toxice din Ungaria, sub control. Kolontar şi Devecser, încă în stare de alertă

Autor: Adrian Voicu 10.10.2010

Inginerii unguri nu au mai detectat nicio nouă spărtură în lacul de decantare a rezidurilor toxice produse de fabrica de aluminiu din apropierea satului Kolontar, au declarat duminică mai mulţi oficiali ungari, exprimându-şi de asemenea speranţele că nu vor mai exista pericole de deversare asemănătoare celor din urmă cu o săptămână în urma cărora au murit 7 persoane.

Purtătorul de cuvânt al agenţiei pentru controlul dezastrelor din Ungaria, Tibor Dobson, a declarat că vechile spărturi au fost repearate, dar că este încă prea devreme pentru a lua în considerare o posibilă reducere a nivelului de alertă. În jurul lacului au fost construiţi pereţi de protecţie pentru a opri orice altă deversare accidentală.

Sâmbătă aproape toată populaţia satului Kolontar de 800 de eprsoane a fost evacuată, după ce premierul ungar Viktor Orban a declarat că peretele de nord al lacului de decantare are "mari şanse" să se dărâme ca urmare a unor crăpături detectate de ingineri.

Locuitorilor satului aflat la nord de Kolontar, Devecser, li s-a cerut să îşi facă un bagaj pentru a fi pregătiţi să părăsească zona în caz de nevoie.