Listările statului ar putea influenţa doar parţial Bursa

Autor: Stefan Musgociu 10.10.2010

Bursa a crescut cu 0,27% vineri, pe o lichiditate de numai 8,5 mil. lei, într-o piaţă în care investitorii au reacţionat vizibil la anunţul intrării BCR în acţionariatul Oltchim (OLT) şi au ridicat preţul acestor titluri cu 6,98%.

Titlurile combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea au înregistrat cea mai accelerată ascensiune din piaţă şi au ajuns la preţul de 0,23 lei, pe a patra lichiditate de la BVB, respectiv de 782.000 de lei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB, a căror evoluţie este analizată de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,26%. La finalul sesiunii, titlurile SIF aveau cotaţii în scădere în medie cu 0,35%. Şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR Mihai Iulian Căruntu spune că lichiditatea pieţei va creşte odată cu revenirea investitorilor străini, iar interesul acestora pentru acţiunile companiilor din România ar putea fi stimulat de promisiunile de listare a Fondului Proprietatea, Romgaz, dar şi a unor pachete suplimentare de titluri la Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi OMV Petrom (SNP).

"Există însă doi factori perturbatori care ar putea dilua interesul investitorilor. În primul rând există o reticenţă faţă de expunerea pe acţiuni alimentată de semnele de întrebare cu privire la o eventuală reintrare în recesiune a principalelor economii la nivel mondial, în principal cea americană. Al doilea factor este profilul de risc înrăutăţit al României, unde stabilitatea politică pare tot mai fragilă, iar efectul măsurilor de austeritate luate de executiv în a doua jumătate a anului se vor concretiza în menţinerea presiunii pe consumul intern, ceea ce ar putea amâna o reluare sustenabilă a creşterii economice cel puţin încă două-trei trimestre, probabil până la mijlocul anului viitor", a declarat Căruntu.

Analistul BCR crede că valoarea cumulată a ofertelor secundare anunţate de stat la Petrom, Transelectrica şi Transgaz ar putea fi de 500 de milioane de euro, iar oferta pentru listarea Romgaz ar varia între 280 şi 300 de milioane de euro.

"Ca atare, condiţiile favorabile pentru ca piaţa de capital să atragă atenţia ar putea să se materializeze doar parţial în prima jumătate din 2011 într-o creştere a lichidităţii şi a cotaţiilor. Această limitare a interesului ar putea fi determinată de riscul de ţară în creştere în condiţiile dificultăţilor în administrarea deficitului fiscal în parametrii agreaţi cu FMI", a mai spus analistul.

Acţiunile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) s-au clasat pe primele poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 1,7 milioane lei şi respectiv 1,4 mil. lei. Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile băncii a fost efectuată la 12,3 lei, preţ în creştere cu 0,82%, iar acţiunile companiei petroliere au avansat cu 1,19%, la 0,339 lei.

Lichiditatea de vineri a fost asigurată în proporţie de 73% de o tranzacţie negociată cu 24,73% din acţiunile firmei Toneli Nutrition Titu (COTU), firmă controlată de investitori libanezi, care deţin cumulat 95,14% din titluri.

Pe plan extern, la închiderea şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%, linia fiind urmată de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii cuprinse între 0,2% şi 1,3%.