Ucraina vrea să restricţioneze intrările de „bani fierbinţi“

Autor: Cristina Roşca 10.10.2010

Ucraina analizează posibilitatea introducerii unor controale asupra intrărilor de capital pentru a preveni o situaţie în care investiţiile pe termen scurt alimentează volatilitatea monedei naţionale, grivna, potrivit vice-premierului Serhiy Tigipko, scrie Bloomberg.

"Sunt sigur că este necesară monitorizarea atentă a capitalurilor periculoase, supranumite şi «fierbinţi» care intră pe piaţa din Ucraina", a spus Tigipko, 50 de ani. "Dacă observă un influx masiv de investiţii pe termen scurt, atunci va fi necesar să restricţionăm aceste fluxuri. Nu este dificil să facem asta."

State precum Brazilia sau Coreea de Sud încearcă să împiedice speculatorii să îşi pună amprenta de o manieră negativă asupra monedelor lor naţionale, în condiţiile în care strategii avertizează că există posibilitatea izbucnirii unui "război valutar" menit să ajute exporturile. Pentru acest lucru sunt necesare monede slabe.

La începutul lunii octombrie Brazilia a dublat taxa impusă asupra achiziţiilor de instrumente cu venit fix realizate de străini, până la un nivel de 4%, pentru a pune capăt unei perioade de două săptămâni când realul, moneda naţională, a atins un nivel maxim pentru ultimii doi ani faţă de dolar. Reprezentanţii băncilor centrale din Columbia şi Costa Rica au iniţiat luna trecută o serie de programe pentru achiziţia de dolari. În acest sens ei încearcă să deprecieze propriile monede.

"Adoptăm o decizie legislativă în vederea limitării sau impunerii unor anumite reguli în privinţa retragerii de fonduri din Ucraina, dacă investitorii s-au aflat în ţara noastră pentru mai puţin de un an", a spus Tigipko. "Multe alte state fac asta, şi cred că nu va fi dificil să introducem o astfel de lege într-un timp relativ scurt."