Ştiri pe scurt - Business Hi-Tech - 11 octombrie 2010

Autor: Magraon Andreea 10.10.2010

Ministerul Justiţiei cumpără sisteme IT de un milion de euro

Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti va organiza luna viitoare o licitaţie pentru a cumpăra sisteme IT - routere, servere, sisteme de gestiune de date - necesare îmbunătăţirii portalului instanţelor de judecată. Potrivit unui anunţ postat pe e-licitatie.ro valoarea contractului este estimată la 4,48 milioane de lei (1 milion de euro). Contractul, finanţat din fonduri bugetare alocate Ministerului Justiţiei, va fi valabil o lună de la data atribuirii. Potrivit anunţului de participare, "contractul va fi încheiat în momentul identificării fondurilor bugetare aferente". Companiile care doresc să participe la licitaţie trebuie să depună o garanţie de 72.000 de lei (16.900 de euro) plus încă una de 5% din valoarea contractului fără TVA.

Cel mai mare motor de căutare din lume lucrează la maşina care nu are nevoie de şofer

Google, cel mai mare motor de căutare din lume, testează o tehnologie care le permite maşinilor să circule fără şofer, relatează cotidianul american The New York Times. Potrivit reprezentanţilor gigantului american, acest lucru va ajuta la înjumătăţirea numărului victimelor accidentelor rutiere - 1,2 milioane pe zi, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Tehnologia, care a fost testată pe şapte maşini în Statele Unite, are la bază un soft care poate "simţi" toate obiectele care se apropie de maşină şi poate lua deciziile unui şofer. Inginerii care au dezvoltat această tehnologie susţin că maşinile care funcţionează cu acest soft sunt mai eficiente deoarece "roboţii nu adorm şi nu-şi pierd concentrarea". Potrivit analiştilor, aceasta este o încercare a Google de a găsi alte surse de venit, pe lângă motorul de căutare.

Microsoft îşi pune angajaţii să contribuie la plata asigurărilor medicale

Angajaţii Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, îşi vor plăti o parte dintre contribuţiile la asigurările de sănătate din 2013, deoarece aceste costuri au crescut semnificativ de-a lungul anilor, relatează Bloomberg. Lou Gellos, purtător de cuvânt al Microsoft, susţine că în prezent 95% din cei 90.000 de angajaţi ai companiei beneficiază de plata integrală a asigurărilor de sănătate. El a declarat că nu ştie câţi dintre angajaţi va trebui să contribuie la plata asigurărilor.

Grupaj realizat de Andreea Magraon