Clienţii nemulţumiţi ai băncilor merg cu protestele la sediile partidelor

Autor: Liviu Chiru 10.10.2010

Grupurile de clienţi nemulţumiţi ai băncilor, coagulate pe internet, vor depune astăzi memorii la sediile principalelor partide parlamentare, în încercarea de a-i sensibiliza pe politicieni faţă de poziţia debitorilor în privinţa discuţiilor privind proiectul de transformare în lege a Ordonanţei 50/2010, care reglementează creditele pentru consumatori.

"Observând diferenţele între declaraţiile politice şi acţiunile concrete ale partidelor referitoare la OUG 50/2010, grupurile de clienţi ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank şi RBS s-au hotărât să ia atitudine. Aşadar mâine (astăzi - n. red.) luni, 11 octombrie, un grup de clienţi va depune câte o scrisoae pentru fiecare partid", potrivit unui mesaj transmis ieri de Adrian Paraschiv, unul dintre liderii grupului de clienţi ai Volksbank.

Proiectul de transformare în lege a Ordonanţei 50 urmează să fie discutat săptămâna aceasta de Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, care are şi rol decizional. Bancherii au reuşit să obţină modificarea proiectului în discuţiile de la Comisia pentru politici economice, prin preluarea mai multor amendamente care le permit, în principal, să menţină neschimbat costul creditelor chiar dacă formula de calcul al dobânzii se modifică. În forma propusă de guvern, ordonanţa este interpretată de clienţi în sensul că băncile nu pot modifica marja prevăzută în contract, astfel că raportarea la un indicator independent ar trebui să conducă la o micşorare a costului creditului. Totodată, băncile ar trebui să renunţe la comisioanele pe care le percepeau, dar care nu se mai regăsesc pe lista celor permise de noua reglementare. Bancherii nu sunt de acord cu această interpretare. Senatul adoptase textul ordonanţei în forma propusă de guvern.

Tot pentru a sensibiliza politicienii, grupurile de clienţi au trimis la sfârşitul săptămânii trecute o scrisoare deschisă către Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, în care au protestat faţă de modificarea formei ordonanţei.

"Proiectul de lege se află sub riscul neconstituţionalităţii, întrucât se încalcă principiul bicameralismului, dar şi decizii existente ale Curţii Constituţionale. Pentru a întruni condiţiile de constituţionalitate, aceste amendamente ar fi trebuit depuse şi la Senat, pentru ca această Cameră să aibă dreptul să se pronunţe asupra acestora", potrivit scrisorii comune a grupurilor de protest faţă de Volksbank, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Bancpost, RBS Bank şi BCR. Între timp, Comisia Europeană a cerut precizări guvernului privind modul de implementare a Directivei 48 (care a stat la baza Ordonanţei 50/2010).