Planurile lui Dumitru Tudor la noile investiţii - Vidraru şi Electroargeş

Autor: Adrian Cojocar 11.10.2010

Dumitru Tudor, unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursă, a investit în acest an circa 12 mil. lei pentru preluarea pachetului majoritar al Vidraru Curtea de Argeş (VIRU), cu operaţiuni în sectorul imobiliar, şi pentru a-şi dubla participaţia la producătorul de echipamente electrice Electroargeş (ELGS).



El mizează pe o revenire a economiei începând de anul viitor, încercând să se poziţioneze cât mai bine pentru a prinde noul val de creştere. "Trendul acesta care parcă încearcă să se formeze pe Bursă poate fi acel semnal care apare înainte ca economia să-şi revină. Un alt semnal pozitiv este cel al creşterii comenzilor din industrie cum s-a şi văzut de altfel în creşterea comenzilor Electroargeş, spune Dumitru Tudor, care are investiţii la Bursă de câteva zeci de milioane de lei.

"La Vidraru am găsit inclusiv facturi de la Las Vegas"

Tudor a plătit în acest an peste 10,4 mil. lei pentru a prelua de la SIF Oltenia şi de la alţi investitori pachetul de control al Vidraru Curtea de Argeş (VIRU), una dintre cele mai importante companii de închiriere a spaţiilor comerciale din Curtea de Argeş şi spune că vrea să revitalizeze activitatea firmei şi să-i îmbunătăţească profitabilitatea.

"Profitabilitatea societăţii era foarte scăzută. Gradul de ocupare era în scădere şi doresc să îmbunătăţesc activitatea companiei ca să fie profitabilă. S-a pus o nouă organigramă în care există un singur post de director. Se revine astfel la situaţia din 2007 când activitatea era una intensă şi era un singur director general", spune Dumitru.

Gabriela Gheorghe, directorul general adjunct al Vidraru, şi-a prezentat de curând demisia, care a fost aprobată de Consiliul de Administraţie.

Tudor vrea să se implice activ în managementul companiei, el preluând recent funcţia de director general al firmei argeşene. Odată cu preluarea pachetului de control, Dumitru l-a înlăturat din funcţia de director general al Vidraru pe Alexandru Buzatu, fiul directorului economic de la SIF Oltenia (SIF5) Florian Buzatu, despre care spune că a gestionat fraudulos societatea.

"Domnul Buzatu şi-a pus fiul abuziv pe poziţia de director general, un tânăr care abia terminase facultatea, cu rezultate dezastruoase la controlul financiar. Din cauza abuzurilor lui societatea a trebuit să plătească impozite de 116.000 de lei. Printre costurile societăţii se numărau şi facturi la Las Vegas dacă vă puteţi închipui", povesteşte Dumitru Tudor.

"Societatea a avut un consiliu de administraţie şi un contabil în firmă, nu ştiu ce să zic. Acum când cumperi o societate, o cumperi şi cu bune şi cu rele", spune Florian Buzatu.

A dat Biofarm ca să cumpere Vidraru

Omul de afaceri a preluat în luna martie a acestui an pachetul de control reprezentând 49,96% din acţiunile Vidraru de la SIF Oltenia (SIF5) în schimbul sumei de 7,2 mil. lei (1,5 mil. euro). Pe de altă parte, Tudor a vândut către SIF Oltenia un pachet de 2,7% din acţiunile producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti, pentru 1,67 mil. euro.

Ulterior, el a mai vândut acţiuni la Biofarm pentru a strânge bani pentru oferta de preluare a Vidraru, în urma căreia a mai achiziţionat 22,5%, ajungând să deţină 88,17%. Investiţia totală s-a ridicat la 10,5 mil. lei (circa 2,5 mil. euro).

Compania a încasat anul trecut aproape 3,5 mil. lei din închirierea spaţiilor comerciale de care dispune şi la 30 iunie deţinea active în valoare de 13,7 mil. lei (circa 3,2 mil. euro).

Vidraru deţine un portofoliu pe Bursă în care a investit 545.000 de lei, format din principalele acţiuni de pe piaţă, respectiv Biofarm, Petrom, BRD şi Banca Transilvania, care a fost constituit în urmă cu patru ani şi care mai valorează în prezent cu peste 40% mai puţin.

Biofarm este investiţia care l-a făcut cunoscut pe Dumitru Tudor pe Bursă, el achiziţionând peste 9% din acţiunile BIO în 2006.

Electroargeş, o companie pe care o cunoaşte foarte bine

Interesul omului de afaceri şi-a îndreptat în ultima perioadă atenţia şi asupra acţiunilor producătorului de aparate electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş, unde a ajuns de curând să fie al doilea mare acţionar al companiei cu o participaţie de 13,3%.

"Cunosc societatea Electroargeş de mai bine de 25 de ani. În urmă cu circa 25 de ani am experimentat în calitate de cercetător chimist nişte materiale noi la produsele pe care compania le producea. În momentul de faţă au reuşit să aibă rezultate bune şi în perioada de criză. Deocamdată sunt un investitor la fel ca şi la multe alte societăţi la care deţin pachete. Eu deţin acţiuni la Electroargeş de câţiva ani şi deţinerile au progresat într-un ritm firesc de investitor", a precizat Dumitru.

Vânzările Electroargeş, care se îndreaptă aproape integral la export, au înregistrat în primul semestru un avans de 45%, până la un nivel de 51,7 mil. lei (12,5 mil. euro). Ca urmare, profitul companiei a urcat de trei ori în acelaşi interval, la 3,6 mil. lei (0,8 mil. euro).

Principala activitate a firmei constă în producţia de aspiratoare pentru nemţii de la Karcher, care a avut anul trecut o pondere de peste 80% din vânzările Electroargeş. În primele şase luni ale anului, exporturile firmei au ajuns la aproape 90% din afaceri.

Deşi nu este susţinută de un acţionar majoritar, producătorul de aparate electrocasnice a reuşit să-şi majoreze substanţial afacerile în perioada de criză prin orientarea vânzărilor către export, după ce în anii anteriori majoritatea acestora se îndreptau preponderent către piaţa internă.

Fondul Proprietatea nu are un cadru legal pentru un mediu investiţional

Tudor, care deţine pachete de acţiuni la companii importante de pe Bursă, spune că deocamdată nu este interesat să achiziţioneze acţiuni ale Fondului Proprietatea. "Când se va lista Fondul Proprietatea probabil că voi fi interesat. Până atunci nu există un cadru bine pus la punct pentru un mediu investiţional."

El mai deţine 1,85% din acţiunile producătorului de echipamente electrice şi de telecomunicaţii Electromagnetica Bucureşti (ELMA), una dintre vedetele de pe piaţa RASDAQ, care de curând şi-a exprimat intenţia de a se transfera pe piaţa reglementată a BVB.

Tudor Dumitru deţinea anul trecut şi participaţii de aproape 1% din acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), două dintre cele mai lichide şimai importante societăţi de investiţii de pe Bursă. Cele două pachete ar valora la preţurile din prezent peste 3 mil. euro.

Principalul catalizator al SIF-urilor l-a reprezentat în acest an proiectul de majorare a pragului la SIF-uri, însă de circa cinci luni acesta s-a blocat în Camera Deputaţilor fără perspective privind reluarea lui în discuţie.

"Fiecare naştere durează nouă luni. La SIF-uri durează câţiva ani. Modificarea pragului trebuie să se facă însă nu trebuie să reprezinte avantajul unora care au cumpărat înainte să fie ridicat pragul", spune Tudor.

În prezent legislaţia pieţei de capital interzice investitorilor să deţină concertat mai mult de 1% din capitalul fiecărei SIF, însă proiectul susţinut de mai mulţi parlamentari ar putea permite acumularea de deţineri de până la 5%.