Creşterea preţurilor la alimente duce inflaţia la un maxim de aproape 8%

Autori: Claudia Medrega , Mihaela Popescu 11.10.2010

Accelerarea creşterii preţurilor produselor alimentare în luna septembrie a urcat inflaţia anuală la 7,77%, un nou maxim al ultimilor doi ani.

Cea mai amplă creştere a preţurilor, de 0,82%, s-a înregistrat în septembrie pe segmentul bunurilor alimentare, urmată de tarifele serviciilor (Ă0,62%), în timp ce preţurile bunurilor non-alimentare au urcat cu 0,34%.

În opinia ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, creşterea preţurilor la produsele agroalimentare este nejustificată şi artificială, iar procesatorii şi cei care comercializează alimente absorb profiturile din sistem în defavoarea producătorilor de materii prime şi a consumatorilor.

"Creşterea preţurilor produselor alimentare a fost determinată de evoluţia sezonieră a producţiei agricole, care s-a plasat sub nivelul cererii pieţei. Deşi creşterea preţurilor în septembrie a fost mai amplă decât în luna precedentă, ne aşteptăm ca inflaţia să se tempereze până la finalul anului, când estimăm că rata anuală va coborî la 7,3%", a comentat Rozalia Pal, economist-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Totodată la creşterea preţurilor din septembrie a contribuit deprecierea monedei naţionale comparativ cu august.

Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,56% faţă de august, uşor peste estimările analiştilor, după ce în august ascensiunea a fost de doar 0,23%. În iulie - prima lună în care s-a aplicat TVA-ul majorat de 24%, inflaţia a fost de 2,6%.

La mărfurile alimentare, creşteri de peste un punct procentual ale preţurilor au fost înregistrate la pâine - 1,02%, brânză - 1,24%, legume - 3,67%, ulei şi grăsimi - 3,95% şi ouă - 5,89%. Scumpiri semnificative ale subcategoriilor au fost înregistrate la cartofi (7,42%), ulei comestibil (4,66%) şi mierea de albine (1,15%).

Pe segmentul serviciilor, cea mai mare creştere a fost pentru preţurile transporturilor feroviare, de 2,93%, iar preţurile serviciilor de telecomunicaţii au fost alimentate de deprecierea monedei naţionale.

Cifrele privind inflaţia din septembrie au depăşit media estimărilor membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, care s-a situat la 0,4% în privinţa ratei lunare, respectiv 7,6% pentru inflaţia anuală.

Comparativ cu luna decembrie, indicele preţurilor de consum s-a situat în septembrie la 106,25.

Astfel, în primele nouă luni mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,87%, cele nealimentare cu 8,44%, iar tarifele serviciilor au avansat cu 5,47%.

Un nivel mai ridicat al inflaţiei faţă de nivelul din septembrie 2010, de 7,77%, a fost înregistrat în august 2008, când preţurile au raportat o creştere anuală de 8,02%.