Exporturile continuă ascensiunea, în timp ce importurile decelerează

Autor: Claudia Medrega 11.10.2010

Exporturile au continuat să crească în august, susţinute de cererea externă, iar ritmul a accelerat la 25,2%, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, în timp ce creşterea importurilor a decelerat la 13,7%.



"Cifrele denotă o îmbunătăţire la nivelul balanţei comerciale, ca urmare a accelerării ritmului de creştere a exporturilor, care pentru prima dată în ultimele luni a devansat substanţial dinamica importurilor", a afirmat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Deşi exporturile au crescut într-un ritm mai rapid decât importurile, deficitul comercial a crescut în primele opt luni cu 1,9% faţă de perioada similară a anului trecut, la 6,09 mld. euro.

Unii analişti au avertizat că tendinţa de creştere a deficitului comercial este îngrijorătoare în condiţiile în care consumul şi investiţiile s-au ajustat, iar economia scade, şi au susţinut necesitatea unei monede mai flexibile care ar ajuta preţurile competitive.

Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, susţine necesitatea existenţei unui curs stabil, fără creşteri şi scăderi semnificative. "Cursul de schimb este acceptabil pentru exportatori. Suntem pentru stabilitatea cursului de schimb, fără oscilaţii importante."

Faţă de iulie 2010, exporturile au scăzut cu 18% atât la valorile exprimate în lei, cât şi în euro, în timp ce importurile au coborât cu 16,3%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Exporturile au însumat în august 11,7 mld. lei (2,7 mld. euro), iar importurile s-au plasat la 14,2 mld. lei (3,3 mld. euro). La nivelul primelor opt luni din acest an exporturile au urcat cu 25,1% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, la 23,3 mld. euro, în timp ce importurile au avansat cu 19,5%, la 29,4 mld. euro.

În luna august s-a observat o creştere a ponderii produselor alimentare, băuturi şi tutun, precum şi a materiilor prime în ponderea exporturilor. La polul opus, maşinile şi echipamentele au scăzut semnificativ atât în ponderea exporturilor, cât şi a importurilor, pe fondul unei reveniri mai lente a principalilor noştri parteneri comerciali din UE, a mai spus Hăncilă.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele "maşini şi echipamente de transport" (42% la export şi 34,9% la import) şi "alte produse manufacturate" (34,2% la export şi respectiv 30,9% la import).

Exporturile s-au aflat pe un trend ascendent pe parcursul acestui an, însă nu au reuşit să antreneze revenirea economiei, care va continua să se zbată în recesiune şi în 2010. La nivelul importurilor ritmul de creştere a decelerat în septembrie la 13,7%, pe fondul scăderii consumului privat, a cererii interne, după implementarea măsurilor de austeritate.
claudia.medrega@zf.ro