ING: Scumpirea alimentelor ar putea să forţeze BNR să urce dobânda-cheie
Presiunile de creştere a preţurilor la produsele alimentare ar
putea să forţeze BNR să majoreze dobânda-cheie la leu, de la
minimul istoric de 6,25% pe an în prezent, la începutul anului
viitor, apreciază Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al
ING Bank.
"BNR a supraestimat impactul majorării TVA (de la 19% la 24%,
aplicată din iulie - n. red.), dar până acum a ignorat preţurile la
produsele alimentare. Asta înseamnă că pe viitor ar putea să fie
suprinsă de o inflaţie mai mare, care nu este însă determinată de
TVA", spune Chideşciuc. Inflaţia anuală a urcat la 7,8% în
septembrie, faţă de 7,6%, cât anticipau analiştii.
El se aşteaptă ca banca centrală să menţină dobânda la nivelul
actual la şedinţa programată pe 2 noiembrie, ultima din acest an,
însă există riscul unei majorări în primul trimestru din
2011.
Chideşciuc consideră că inflaţia peste aşteptări din septembrie
(0,56%, faţă de 0,4%, cât aşteptau analiştii) nu mai reprezintă un
efect al majorării TVA, ci a fost determinată de scumpirea
alimentelor, determinată de creşterea preţurilor pe plan
internaţional, dar şi de producţia locală mai slabă, în urma
inundaţiilor din vară.
"Accelerarea inflaţiei şi escaladarea aşteptărilor inflaţioniste ar
putea să forţeze BNR să majoreze dobânda-cheie în primul trimestru
al anului următor, chiar dacă economia nu îşi va reveni", afirmă
Chideşciuc.