ING: Scumpirea alimentelor ar putea să forţeze BNR să urce dobânda-cheie

Autor: Liviu Chiru 12.10.2010

Presiunile de creştere a preţurilor la produsele alimentare ar putea să forţeze BNR să majoreze dobânda-cheie la leu, de la minimul istoric de 6,25% pe an în prezent, la începutul anului viitor, apreciază Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

"BNR a supraestimat impactul majorării TVA (de la 19% la 24%, aplicată din iulie - n. red.), dar până acum a ignorat preţurile la produsele alimentare. Asta înseamnă că pe viitor ar putea să fie suprinsă de o inflaţie mai mare, care nu este însă determinată de TVA", spune Chideşciuc. Inflaţia anuală a urcat la 7,8% în septembrie, faţă de 7,6%, cât anticipau analiştii.

El se aşteaptă ca banca centrală să menţină dobânda la nivelul actual la şedinţa programată pe 2 noiembrie, ultima din acest an, însă există riscul unei majorări în primul trimestru din 2011.

Chideşciuc consideră că inflaţia peste aşteptări din septembrie (0,56%, faţă de 0,4%, cât aşteptau analiştii) nu mai reprezintă un efect al majorării TVA, ci a fost determinată de scumpirea alimentelor, determinată de creşterea preţurilor pe plan internaţional, dar şi de producţia locală mai slabă, în urma inundaţiilor din vară.
"Accelerarea inflaţiei şi escaladarea aşteptărilor inflaţioniste ar putea să forţeze BNR să majoreze dobânda-cheie în primul trimestru al anului următor, chiar dacă economia nu îşi va reveni", afirmă Chideşciuc.