Le Figaro: Dunărea, expusă unor posibile catastrofe ecologice în mai multe zone, inclusiv la Tulcea

Ziarul Financiar 12.10.2010

Dunărea este expusă unor pericole provenind de la aproximativ 150 de instalaţii industriale, adevărate "bombe cu întârziere", între care şi un depozit de noroi roşu de la Tulcea, potrivit organizaţiilor ecologiste, relatează Le Figaro în ediţia electronică, citată de Mediafax.

Fondul Mondial pentru Protejarea Naturii (WWF) consideră depozitul din Tulcea, unde este stocat noroi roşu pe o suprafaţă de 20 de hectare, drept unul dintre cele mai periculoase pentru Dunăre. Până în prezent au avut loc scurgeri, afirmă publicaţia franceză, adăugând că un accident similar celui din Ungaria ar avea "un efect devastator asupra Deltei Dunării".

Pentru cei 850 de locuitori din Kolontar, spectrul unei a doua inundaţii cu noroi ruşu a fost îndepărtat, prin construirea unui dig de protecţie înalt, finalizat luni seara. Dar, pentru Dunăre, pericolele sunt reale, potrivit Comisiei Intenaţionale pentru Protecţia Dunării (ICPDR), care subliniază că peste 150 de instalaţii industriale, unele din perioada comunistă, se află de-a lungul cursului de 3.019 kilometri al fluviului. Citiţi mai mult despre cum este Dunărea expusă unor posibile catastrofe ecologice pe www.mediafx.ro