Băncile care nu se conformează reglementărilor UE ar putea fi preluate de autorităţi

Autor: Adrian Voicu 12.10.2010

Autorităţile de reglementare ar putea primi noi puteri, printre care si cea de a prelua controlul asupra băncilor care nu se conformează reglementărilor privind cerinţele de capital, conform unui proiect legislativ al Comisiei Europene (CE), informează Bloomberg.

Un "manager extraordinar" va putea fi numit de autorităţi pentru a prelua banca care nu respectă cerinţele de capital şi nu a prezentat "un plan de reabilitare credibil", se arată într-un document al CE.

"Managerul extraordinar îşi va putea exercita puterile de management, datoria sa principală fiind protejarea stabilităţii financiare", conform documentului intitulat "O schemă UE pentru Managementul Crizelor din Sectorul Financiar".

Comitetul Basel a hotărât luna trecută să dubleze rezervele de capital pe care băncile trebuie să le facă pentru a opera.

Proiectele conţinute în documentul ce ar putea fi modificat până la 20 octombrie vor permite de asemenea autorităţilor de reglementare să forţeze băncile să vândă operaţiunile considerate riscante în cazul în care cerinţele de capital nu sunt îndeplinite.

Numirea unui manager extraordinar nu va afecta în niciun fel drepturile acţionarilor, se mai menţionează în document.