Asigurătorii au plătit 5 mil. euro în urma inundaţiilor

Autor: Ciprian Botea 12.10.2010

Companiile de asigurări au plătit despăgubiri de peste 5 mil. euro în urma inundaţiilor din vară şi au constituit rezerve de daună de 15,5 mil. euro, din care se vor face plăţi pe măsură ce dosarele vor fi instrumentate, a declarat Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

"Aproximativ 4.500 de asiguraţi au fost despăgubiţi după inundaţiile din vară. Acesta este un semnal că societăţile de asigurare îşi respectă angajamentele, mai ales în contextul în care sistemul de asigurare a locuinţelor, ca de altfel orice proiect nou, a trezit temeri, reticenţă sau chiar suspiciuni în rândul populaţiei", a spus Toncescu în cadrul unui seminar organizat de Media XPRIMM. Preşedintele CSA a precizat că startul sistemului de asigurare a locuinţelor la jumătatea lunii iulie a fost "un lucru bun" pentru că inundaţiile şi celelalte catastrofe naturale nu aşteaptă ca sistemul să fie perfect pentru a se manifesta. "Trebuie risipită impresia că pagubele pot fi acoperite doar de la bugetul de stat." Toncescu estimează că până la jumătatea anului viitor 50% din proprietarii de locuinţe din România vor încheia poliţe de asigurare. După trei luni de la emiterea primei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost asigurate circa 75.000 de case şi apartamente, ceea ce înseamnă o medie de 1.200 de poliţe încheiate în fiecare zi, potrivit datelor prezentate de Marius Bulugea, preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele respective. În România, există peste opt milioane de locuinţe, mai puţin de 20% dintre acestea fiind asigurate printr-o poliţă obligatorie sau facultativă.

Trei sferturi din locuinţele asigurate până în prezent se află în mediul urban, aproape 22% fiind situate în Bucureşti. Aproape 90% din locuinţele pentru care a fost încheiată o asigurare obligatorie sunt încadrate în clasa A, pentru care se plăteşte o primă de 20 de euro pe an. Clădirile de tip A sunt cele construite din materiale rezistente (beton, cărămidă sau lemn), în timp ce locuinţele de tip B sunt cele construite din materiale netratate, cum ar fi chirpiciul, pentru acestea prima de asigurare fiind de 10 euro pe an.

Ritmul vânzărilor a crescut de la circa 100-200 de poliţe pe zi la startul sistemului la 1.500-1.900 de poliţe pe zi în prezent.

"Am avut şi zile în care s-au vândut mai mult de 2.000 de poliţe pe zi, dar pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am fixat trebuie să ajungem la un ritm dublu", a declarat Bulugea.

PAID-ul a vândut până acum poliţe în toate judeţele ţării prin intermediul tuturor celor 13 asigurători care sunt acţionari ai companiei. Cele mai multe poliţe au fost vândute de Astra Asigurări, Generali şi Groupama.

"Startul asigurării obligatorii a locuinţelor este foarte slab. Astra a vândut până acum circa 33.000 de poliţe emise de PAID, aceasta şi pentru că noi am avut în trecut programe de promovare a poliţelor property. Agenţii de asigurări şi brokerii au însă o problemă destul de mare pentru că un comision de 1-2 euro pentru vânzarea unei poliţe este prea mic", a spus Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra Asigurări. El afirmă că în 30% din cazuri agenţii companiei au reuşit să vândă celor care au încheiat o asigurare obligatorie şi o poliţă facultativă.

Ileana Horvath, preşedintele Uniqa Asigurări, apreciază că în forma actuală legea are foarte multe lacune, dar că există foarte multe posibilităţi de îmbunătăţire. De exemplu, ea susţine introducerea obligativităţii încheierii asigurării de locuinţă la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare de locuinţă. "Un alt pas ar fi ca această asigurare să fie un document obligatoriu la acordarea unui credit ipotecar", a declarat Horvath.