Bani europeni pentru instruirea a 1.700 de femei, directoare de HR sau angajate

Autor: Adelina Mihai 12.10.2010

Un număr de 1.700 de femei angajate în companiile private româneşti vor fi instruite pe bani europeni, în cadrul unui proiect în valoare de 3,43 milioane de euro, finanţat din fondurile europene pentru resurse umane.

Dintre acestea, 800 de angajate au funcţii de conducere în cadrul departamentelor de resurse umane şi vor primi o serie de instrumente de asigurare a egalităţii de şanse la locul de muncă: un ghid (tipărit în 5.000 de exemplare) privind integrarea egalităţii de şanse în politicile companiilor, un portal, participarea la 16 seminarii organizate în toată ţara sau o carte (publicată în 4.000 de exemplare) care să cuprindă poveştile de succes ale femeilor angajate în companiile locale.

"Proiectul are trei activităţi majore: o campanie de informare privind egalitatea de gen, care se va concretiza prin realizarea unui portal (în ianuarie 2011) şi prin elaborarea unui ghid pentru managerii de HR, o campanie de promovare a poveştilor de succes ale femeilor aflate în funcţii de conducere şi programe de formare profesională pentru femei", susţine Rodica Papadopol, project manager în cadrul furnizorul de software Siveco, principalul beneficiar al proiectului, care va primi 50% din valoarea totală alocată proiectului. Desfăşurat pe o durată de doi ani, proiectul are ca parteneri grupul Mediafax şi Academia de Studii Economice.

Tot în cadrul acestui proiect, 900 de femei vor participa la programe de training şi consiliere profesională. Pentru a putea beneficia de training, acestea trebuie să facă parte din categoria angajaţilor care riscă să-şi piardă locul de muncă, întreţin familii monoparentale, nu au mai participat la training în ultimii doi ani sau reprezintă categoria grupurilor vulnerabile (romi, persoane cu dizabilităţi sau persoane în vârstă).

"Mizăm foarte mult pe ajutorul managerilor de resurse umane în cadrul acestui proiect, pentru că ştim că fiecare companie are planuri de restructurare şi o listă cu persoanele care urmează să fie disponibilizate. Managerii de HR vor fi mijlocul prin care ne vom selecta o parte dintre femeile care reprezintă grupul-ţintă", precizează Anca Crahmaliuc, directorul de marketing şi comunicare al Siveco.

România are la dispoziţie peste 4,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane până în 2013. O parte dintre aceşti bani sunt destinaţi unui domeniu de finanţare dedicat exclusiv promovării egalităţii de şanse pe piaţa muncii, cu o alocare financiară de 73 de milioane de euro. În cadrul acestui domeniu de finanţare s-au depus proiecte în valoare de 130 de milioane de euro până la jumătatea acestui an, ceea ce înseamnă că există proiecte considerate eligibile, dar care stau în standby şi aşteaptă o eventuală realocare a banilor europeni pentru a putea primi finanţare. Printre organizaţiile care au mai câştigat proiecte destinate femeilor şi subvenţionate din bani europeni se numără Depro Inovaţie, Asociaţia Colfansa, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Blocul Naţional Sindical, Federaţia Sanitas sau Agrostar.