Topul managerilor plătiţi mai mult decât merită

Autor: Radu Racu 13.10.2010

Un număr de 25 de companii dintre cele mai puternice din lume îşi plătesc directorii executivi cu pachete salariale de zeci de milioane de dolari, în timp ce performanţele lor nu reuşesc uneori să egaleze nici obiectivele minime impuse prin contract, reiese dintr-un studiu efectuat în SUA.



Directorul executiv al grupului online Yahoo! Carol Bartz s-a clasa prima în topul managerilor americani consideraţi "supra-plătiţi" comparativ cu performanţele companiilor pe care le conduc, conform unui studiu al firmei de consultanşă Glass Lewis & Co.

Bartz a venit la Yahoo la începutul anului 2009, pe un salariu anual de 39 de milioane de dolari, cea mai mare remuneraţie din cele 25 de firme care îşi plătesc managerii mai mult decât merită, conform studiului, citat de Bloomberg.

Pentru a determina dacă o companie îşi supraevaluează directorul general, Glass Lewis ia în considerare factori precum preţul acţiunilor, fluxul operaţional de numerar şi creşterea profitului pe acţiune. Astfel, deşi principalul obiectiv al lui Bartz este să combată ascensiunea rivalilor Facebook şi Google şi să răstoarne trendul descendent al afacerilor, vânzările Yahoo! au rămas relativ neschimbate în mandatul ei.

Reprezentanţii Yahoo! s-au apărat spunând că cea mai mare parte a remuneraţiei oferite lui Carol Bartz constă în "stock options" care nu pot fi "luate acasă", ci convertite în acţiuni numai după îndeplinirea anumitor criterii de performanţă prestabilite.

Pe locurile 2 şi 3 în topul Glass Lewis se regăsesc şefii Abercrombie & Fitch şi Nabors Industries, cu salarii de 38,5 milioane de dolari, respectiv 38,2 milioane de dolari. Reprezentanţii celor două companii nu au dorit să comenteze clasamentul.

Cel mai prost plătit CEO este Steve Jobs, care a luat anul trecut un salariu simbolic de numai un dolar, deşi a făcut din Apple anul acesta cea mai valoroasă companie de tehnolgie din lume, şi a doua în topul firmelor cotate la bursă.