Guvernul de la Sofia îi hăituieşte din elicopter pe evazioniştii cu vile

Autor: Cristina Rosca 13.10.2010

Bulgaria a demarat o campanie de des co perire a evazioniştilor prin foto gra fierea din elicopter a proprietăţilor din cartierele de vile şi compararea valorii de piaţă a case lor cu veniturile proprietarilor, scrie presa bulgară. Iniţial au fost vizate cartierele din zona capitalei, Sofia, iar acum a venit rândul celor de pe coasta Mării Negre.

Autorităţile statului suspectează că mai multe proprietăţi nu au fost declarate, iar taxe, precum cea imobiliară sau de ridicare a gunoiului, nu au fost plătite. În această săp tămână agenţii Fiscului vor face fotografii din elicopter proprietăţilor de pe coastă.

Evazioniştii fac închisoare şi rămân şi fără casă

Până acum au fost realizate poze doar în şase dintre suburbiile capitalei, în cel de-al doilea oraş ca mărime din ţară, Plovdiv, şi pe malurile râului Ivaylovgrad, din sudul Bulgariei. Au fost fotografiate 200 de proprietăţi, însă doar în cazul a 30 există surse clare de venit ale proprietarilor.

Datele preliminare oferite de Fiscul bulgar arată că 70% dintre cele mai scumpe proprietăţi din Bulgaria sunt deţinute de com panii, nu de persoane fizice. Astfel, bul garii încarcă bilanţurile companiilor cu chel tuielile legate de construcţie şi întreţinere.

Legea bulgară pedepseşte evaziunea fiscală cu până la opt ani de închisoare. Mai mult, inculpatului i se confiscă şi proprie tatea.

Cotidianul bulgar 24 Chassa (24 de ore) a scris că cea mai mare proprietate filmată până acum are o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi - jumătate din suprafaţa celui mai mare stadion din Bulgaria, şi o curte imensă. Casa, localizată în suburbiile din sudul Sofiei, are trei etaje, mai multe penthouse-uri şi zece dormitoare. Marţi, Procuratura din Sofia a cerut investigarea chiar a proprietăţilor din aceste suburbii.

În Plovdiv, oficialii au cerut anchetarea a 36 de persoane din satele Markovo şi Belashtitsa, situate în imediata apropiere a celui de-al doilea cel mai mare oraş din Bulgaria.

Cele două sate sunt cunoscute ca "Beverly Hills de Bulgaria", datorită caselor impunătoare cu piscine şi terenuri de tenis şi golf.

Bogaţii îşi ascund casele de stat

Purtătorul de cuvânt al prefecturii din Plovdiv a spus că cele 36 de persoane investigate au proprietăţi şi active peste standardele ţării, iar această anchetă are ca scop descoperirea de posibile fraude. Potrivit lui, aceste persoane deţin proprietăţi imobiliare în toată ţara, nu doar în suburbiile oraşului. Aceste proprietăţi vor fi de ase menea anchetate.

Informaţiile utilizate pentru aceste anchete provin de la Fisc şi de la Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională.

Proprietăţile de lux din mai multe zone rezidenţiale au fost filmate pentru a ajuta la analiza raportului dintre venituri şi valoarea proprietăţilor. Acestea au fost evaluate de experţii fiscului înainte de a fi filmate.

Proprietarii care nu pot demonstra existenţa unor surse de venit adecvate valorii proprietăţilor vor fi audiaţi. De asemenea, veniturile nedeclarate vor fi taxate, cu penalizări, iar încălcarea legilor va fi notificată procuraturii, a anunţat fiscul bulgar.

La începutul lunii oficialii statului anunţau că majoritatea clădirilor filmate erau construite fără permisiunea statului, iar proprietarii nu îşi plăteau dările către stat, deşi locuiau în aceste case de mai mulţi ani.

O soluţie asemănătoare a fost găsită şi în Grecia, unde, autorităţile s-au folosit de aplicaţia Google Earth pentru a identifica proprietăţile cu piscine. Pentru că impozitele pe aceste proprietăţi sunt mai mari, erau declarate oficial doar 324 de piscine în suburbiile Atenei. Autorităţile au numărat în fotografiile făcute din elicopter aproape 17.000.

În război cu evazioniştii