Topul executivilor americani care nu îşi merită salariile

Autor: Vlad Popescu 13.10.2010

Directorul general al Yahoo!, Carol Bartz, se află în topul listei de executivi plătiţi prea mult raportat la perfor man ţele companiilor, la polul opus pla sându-se Steve Jobs, cu un salariu prea mic pentru succesul Apple, potrivit unui raport al Glass Lewis & Co. Bartz, care a venit la Yahoo! la începutul anului 2009, a primit anul trecut o re mu neraţie totală de 39 de milioane de dolari, cea mai ridicată dintr-un top de 25 de directori generali cu salarii care nu reflectă corect performanţele mana geriale, potrivit studiului.

Pentru a determina dacă o com panie îşi supraevaluează directorul ge neral, Glass Lewis ia în considerare fac tori precum preţul acţiunilor, fluxul ope raţional de numerar şi creşterea pro­fitului pe acţiune. Astfel, deşi prin ci pa lul obiectiv al lui Bartz este să com bată ascensiunea Face book şi Google şi să răstoarne trendul des cen dent al afacerilor, vânzările Yahoo! au rămas relativ neschimbate în man datul ei.

"Bartz reprezintă o problemă pe care o regăsim la multe alte companii cu note proaste la raportul plată/per for manţe: remuneraţie excesivă acor dată unor executivi pentru a-i încuraja să se ală ture sau să rămână", se arată în ra port. Pe locurile 2 şi 3 în topul Glass Lewis se regăsesc şefii Abercrombie & Fitch şi Nabors Industries, cu salarii de 38,5 mil. dolari, respectiv 38,2 mil. dolari.

Cel mai prost plătit CEO este Steve Jobs, care a luat anul trecut un salariu simbolic de numai un dolar, deşi Apple este una dintre cele mai de succes companii din Statele Unite şi din lume, judecând după creşterea vânzărilor, a profiturilor, dar şi după marjele uriaşe de câştig.