Afaceriştii români atacă Vestul prin Ungaria

Autori: Adrian Seceleanu , Ciprian Botea 13.10.2010

RCS&RDS şi Astra, două companii cu capital românesc din telecom şi servicii financiare, au anunţat în această săptămână extinderi ale afacerilor pe pieţe vestice, în Italia şi în Ungaria, o mişcare foarte puţin întâlnită în rândul antreprenorilor locali.

Operatorul telecom RCS&RDS, unul dintre pionierii investiţiilor româneşti din străinătate, a făcut primul pas în vest tot în Ungaria, în anul 1998, când compania cumpăra primele reţele de cablu. Acum compania deţinută de orădeanul Zoltan Teszari este prezentă cu servicii telecom în alte şase ţări europene, cea mai recentă fiind Italia, unde peste un milion de români se află la muncă. În 2008, RCS lansa servicii de telefonie mobilă şi în Spania, unde se află de asemenea o mare comunitate de români, aproximativ 800.000, potrivit datelor oficiale.

Astra, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor, deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, va deschide în noiembrie pe piaţa ungurească prima sucursală din străinătate a unei companii româneşti de asigurări, după ce a primit săptămâna aceasta autorizarea pentru această operaţiune.