A patra vizită la Academia Vampirilor/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 14.10.2010
Gheorghe Schwartz
Cei o sută
Secretul Florenţei
Editura Curtea veche
Al optulea roman din ciclul romanesc "Cei o sută", una dintre cele mai ample construcţii din literatura romană. Sunt, de fapt, şase microromane care se ocupă de viaţa personajelor şaptezeci şi doi - şaptezeci şi şapte din cei o sută. Acţiunile se petrec pe parcursul a două secole, între 1313 şi 1504, în lumea Bizanţului, dar şi a Occidentului renascentist: Bizantinul. Toţi întru unul şi unul întru toţi; Exorcistul. Sfarşitul Genealogiei Universalis; Omul din fereastră. Sfinxul din Florenţa; Înţeleptul. Doar Dumnezeu are dreptul să judece; Nătăfleţul. Despre blestemul devorator al memoriei transcendentale; Cavalerul Marchiz Umberto. Un exemplu de încrâncenare al ambiţiei personificate; Recuperatorul. Fiecare om care întârzie are în spate pe cineva care este mereu punctual; Quasimodo-Erostrat. Fiecare om care nu vrea decât linişte este mereu punctual, dar are întotdeauna în spate pe cineva care întârzie.
Mihai Giugariu
Spre seară...
Editura Vremea
Mihai Giugariu s-a născut în anul 1929, a făcut studii universitare la Facultatea de Drept din Bucureşti, a debutat târziu, în anul 1967, cu un volum de proză scurtă, urmat de alte volume de proză (romane) şi eseuri critice. Scriitorul a fost dublat de magistrat. Operă de maturitate, romanul de faţă este expresia esenţializată a viziunii asupra lumii a unui gânditor potentat de un scriitor de talent. Cartea adună între paginile ei poveştile exemplare ale unor biografii comune secolului XX, dominate de figura-simbol a bunicului, epitrop al bisericii, încarnare a exisţentelor sfărâmate - sau, intr-un mod paradoxal, împlinite - de inexorabilul istoriei.
Primul meu fum
Editura ART
Volum coordonat de Andra Matzal. "O carte în contratimp, cu 26 de istorii pesonale" în care se fumează mult şi la care au colaborat: Michele Bressan, Cheloo, Livius Ciocarlie, Alex. Cistelecan, Andrei Codrescu, Paul Dunca, Vasile Ernu, Şerban Foarţă, Miron Ghiu, Vera Ion, Aurora Liiceanu, Mitoş Miceluşanu, Cristian Neagoe, Philip O'Ceallaigh, Lia Perjovschi, Antoaneta Ralian, Costi Rogozanu, Adrian Schiop, Dan Sociu, Dan Stanciu, Bogdan Stănescu, Jean-Lorin Sterian, Vava Ştefănescu, Lucia T, Răzvan Ţupa, Elena Vlădăreanu. Prefaţa ("Cea mai benignă dintre intoxicările curente") de Andra Matzal.
Nora Roberts (J. D. Robb)
Legături fatale
Editura Lider
Reapar unele dintre personajele acestei prolifice scriitoare americane, între ele locotenentul de poliţie din New York, Eve Dallas, care se confruntă cu un nou caz scandalos. Un om de afaceri este găsit mort în dormitorul său şi totul sugerează că ar fi fost vorba de un accident în timpul unei partide de sex. Dar dovezile sunt contradictorii, faptele nu se leagă, dar e limpede că a fost vorba de o crimă, chiar dacă toate presonajele implicate au alibiuri solide. Poliţista va trebui să decidă dacă a fost o crimă pasională sau una cu premeditare şi să-l prindă pe făptaş. Traducere de Petruţa Ionescu.
Richelle Mead
Jurământ de sânge
Academia vampirilor - 4
Editura Leda
După "Academia vampirilor", "Iniţierea", "Atingerea umbrei", iată la foarte scurtă distanţă şi volumul al patrulea, încât iubitorii genului să nu-şi piardă răbdarea aşteptând fantasticele aventuri ale lui Rose, Lissa şi ale celorlalţi eroi. În acest volum, Rose este obligată să aleagă: fie îşi respectă jurământul vieţii, acela de a o apăra pe Lissa, cea mai buna prietenă a ei şi ultima supravieţutioare a neamului Dragomir, fie renunţă la Academie şi se aventurează în lume, vânându-l pe bărbatul iubit. Va trebui să meargă după el până la capătul pământului. Cititorii vor descoperi că dragostea şi loialitatea sunt mai puternice decât legăturile de sânge. Traducere din limba engleză şi note de Adrian Deliu.
Monica Ramirez
Asasin la feminin
Crime Scene Publishing
Bucureşteanca Monica Ramirez a locuit o vreme în Statele Unite, unde s-a căsătorit, a făcut patru copii, a scris 11 cărţi din care a publicat şapte. Acum a revenit in România. "Asasin la feminin" este primul dintre romanele ei care apare şi in româneşte şi primul volum din seria Alina Marinescu, care cuprinde până acum şase volume. Este un roman poliţist bazat pe fapte reale, a cărui acţiune incepe in vremea comunismului şi continuă in zilele noastre, în România, dar si in SUA si în alte ţări. Alina Marinescu e o eroină şcolită pentru războiul care se poartă in umbră, cu şanse să devină foarte îndrăgită.