Mol: Dacă ruşii taie gazul în iarna aceasta, România se va încălzi prin Arad – Szeged

Autor: Roxana Petrescu 14.10.2010

Premierul Emil Boc a declarat la inaugurarea conductei Arad - Szeged, care leagă sistemul de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria, că acest proiect reprezintă "o fereastră de oportunitate pentru AGRI (Azerbaidjan, Georgia, Romania Interconnector - investiţie care îşi propune să asucă gaze din regiune Caspică pe pieţele europene).

"În plan european interconectarea ţărilor este vitală pentru realizarea Nabucco, AGRI şi PEOP. Se deschide o fereastră de oportunitate pentru realizarea AGRI. În plus participarea Ungariei la acest proiect dă siguranţă. În viitorul apropiat rămâne să ne concentrăm pe sursele de finanţare pe care sperăm să le avem în 2011", a declarat Boc, care a fost prezent la deschiderea oficială a conductei Arad - Szeged alături de omologul său ungar Viktor Orban şi de comisarul european pentru energie.

La rândul său, Orban a declarat că "fără România şi Ungaria nu ar exista stabilitatea în zona Europei Centrale şi de Est".

"Când două ţări au reţelele de gaze separate sunt mai vulnerabile din punctul de vedere al alimentării. Ceea ce se întâmpă acum este un semn bun pentru Europa Centrală şi de Est", a adăugat Orban.

Potrivit specialiştilor Mol deschiedrea conductei Arad-Szeged asigură concurenţa între sursele de alimentare ceea ce va duce la o scădere a preţurilor pentru consumatori.

"Dacă în iarna aceasta, de exemplu, s-ar întrerupe furnizarea de gaze naturale dinspre Rusia, România ar putea fi alementată prin intermediul conductei Arad - Szeged", a declarat Sandor Sasimon, senior vice president al segmentului de supply and trading din cadrul grupului Mol.

Conduceta are 109 km şi a fost realizată în urma unei investiţii de 70 mil. euro.