Aurul, la noi maxime, petrolul creşte, bursele cresc. Cum explică brokerii euforia?

Autor: Adrian Cojocar 14.10.2010

De la începutul lunii septembrie, bursele externe au cunoscut aprecieri semnificative care au alimentat în parte şi piaţa de la Bucureşti.

Evoluţia poate părea surprinzătoare având în vedere că investitorii s-au refugiat în această perioadă şi în plasamente defensive, de genul metalelor rare, aur, argint, platină, impingând cotaţiile acestora la noi nivelurile record.

Numai de la începutul lunii septembrie cotaţia futures a argintului de la bursa de mărfuri din Chicago s-a majorat până în prezent cu 20%, preţul aurului a urcat cu 10%, iar cel la platină a avansat cu 12,7%. Aurul a atins ieri un nou maxim istoric, de 1.380 de dolari pe uncie, iar analiştii îl văd urcând până la 1.500 de dolari.

De regulă, astfel de evoluţii au loc când pieţele financiare sunt în scădere, însă investitorii au luat cu asalt şi bursele, cel mai urmărit indice american, S&P500, apreciindu-se în ultima lună şi jumătate cu 15,5%.

Bursa de la Bucurşti s-a bucurat mai puţin de creşterile de afară, indicele BET urcând cu 4%, iar SIF-urile s-au apreciat în medie cu 12,6%. Este cunoscut însă că piaţa autohtonă nu se poate desprinde pentru prea multă vreme de evoluţiile externe şi în continuare trendul Bursei va fi dat tot de ce se întâmplă la nivel global pe pieţele mature.

Brokerii sunt de părere că atât bursele, cât şi cotaţiile la metale sunt alimentate de aşteptările inflaţioniste ale investitorilor cu privire la politicile monetare ce urmează să fie puse în practică de băncile centrale ale celor mai importante economii.

"Avansul cotaţiilor de la burse ale metalelor, dar şi ale cerealelor este determinat de această aşteptare privind o nouă undă de măsuri monetare de tipul «quantitative easing» (achiziţie de active - n.r.) din partea băncilor centrale. Prin acestea se injectează lichiditate în sistemul financiar. Sunt măsuri neconvenţionale de stimulare a economiilor prin achiziţia de titluri de stat şi a altor active care să aducă lichiditate în economie. În SUA se vorbeşte de sume de ordinul a 500 de miliarde de dolari şi lumea cumpără pe zvonuri pentru a marca câştigul pe ştire atunci când măsurile se vor concretiza", explică Andrei Rădulescu, analist la firma de brokeraj Target Capital din Cluj.

De aceeaşi părere este şi Adrian Lupşan, directorul general adjunct al Intercapital Invest, care spune că investitorii ar trebui să stea cu ochii pe cotaţia aurului pentru a vedea în ce direcţie o vor lua bursele.

"Urmăresc cu atenţie aurul. Acesta poate atinge la sfârşitul acestui an nivelul de 1.500 de dolari uncia. Practic pieţele de mărfuri pot să mai avanseze până către finalul anului cu aproximativ 10-15% faţă de preţurile actuale. Această mişcare va coincide cu o depreciere în continuare a dolarului faţă de euro undeva la niveluri de 1,45-1,51 euro/dolar. În acest context indicele S&P 500 poate testa un nou maxim de 1.300 de puncte", este de părere Lupşan.

Potrivit lui, principalul motiv care stă la baza ultimelor evoluţii ale pieţelor de mărfuri este perspectiva inflaţionistă anticipată în ultimele săptămâni de către marii jucători bursieri.

"Cel mai important semnal a fost dat de către recentele mişcări ale FED (banca centrală a SUA) în ceea ce priveşte politica monetară a "banilor ieftini". Tot perspectiva inflaţionistă este şi motivul pentru care inclusiv pieţele de acţiuni se apropie de maximele înregistrate în primăvara acestui an", a continuat Adrian Lupşan.

Andrei Rădulescu spune că investitorii plasează bani în aur şi din cauza prefigurării unui război monetar prin încercarea de devalorizare a monedelor naţionale ale principalelor economii pentru a câştiga competitivitate la export şi există voci care pun la îndoială sistemul monetar şi spun că ne-am putea întoarce la o ancorare a cursurilor de schimb la aur.

"Pe termen scurt pieţele externe ar putea creşte dacă rezultatele raportate de companii vor fi peste aşteptări şi dacă vom vedea o ameliorare semnificativă a indicatorilor macro. N-aş vrea să adopt un scenariu pentru că sunt de părere că perioada următoare va fi una a adevărului care va determina mersul economiilor şi al burselor", consideră analistul de la Target Capital.

Pe piaţa de la Bucureşti investitorii pot specula direct evoluţia cotaţiilor la aur şi petrol, dar şi a unor indici europeni, precum DAX, prin intermediul contractelor lansate recent de Erste şi Raiffeisen cu suport pe acestea.