Preluarea clubului de fotbal Liverpool încinge spiritele mai mult decât achiziţiile din sectorul corporatist

Ziarul Financiar 14.10.2010

Mariajul dintre New England Sport Ventures şi clubul de fotbal Liverpool s-a complicat brusc după ce un miliardar din Singapore a venit cu o ofertă superioară. Dar reprezentanţii firmei americane spun că înţelegerea cu boardul clubului rămâne în picioare după ce un tribunal a respins cererea foştilor proprietari de a anula vânzarea.



La o săptămână după ce John Henry, proprietarul echipei de baseball Boston Red Sox, a făcut o ofertă pentru a prelua Liverpool, vânzarea clubului britanic începe să aibă iz de telenovelă.

Miliardarul singaporez Peter Lim a venit cu o ofertă de 320 de milioane de lire sterline (364 de milioane de euro) surclasând oferta americanilor de la New England Sport Ventures (NESV) cu 20 de milioane de lire.

Excentricul miliardar asiatic a adăugat că preluarea se va realiza exclusiv cu ajutorul fondurilor proprii. Preluarea ar elimina datoriile şi va permite constituirea unui buget de transferuri de 40 de milioane de lire sterline.

"Oferta mea propune o platformă financiară stabilă pe baza căreia clubul se poate reconsolida", a declarat Lim.

Noua propunere deschide un nou capitol în istoria tumultuoasă a vânzării grupării de pe Anfield Road.

Cum a început totul

Povestea a început atunci când proprietarii Tom Hicks şi George Gillett Jr. au hotărât să îl delege pe preşedintele Martin Borughton pentru a vinde clubul. Ulterior, cei doi americani l-au contestat pe Broughton argumentând că nu ar fi luat în considerare cele mai consistente oferte.

Hicks şi Gillett susţin că Liverpool valorează mult mai mult decât cele 300 de milioane de lire oferite de către NESV, iar oferta singaporezului Lim pare să justifice o astfel de afirmaţie. Este doar o diversiune, spun reprezentanţii grupului american.

Dacă se concretizează tranzacţia cu holdingul lui John Henry, cei doi americani ar fi privaţi de orice formă de profit, în timp ce acceptarea unei alte oferte mai semnificative i-ar satisface financiar.

O terţă parte interesată de această tumultuoasă tranzacţie este Royal Bank of Scotland, care are de recuperat o datorie de 280 de milioane de lire sterline de la holdingul actualilor proprietari.

În urma înfăţişării de la Curtea Supremă de Justiţie din Marea Britanie s-a decis că înlăturarea membrilor independenţi din Consiliul de Administraţie s-a făcut prin încălcarea de termeni contractuali. Această decizie îi reinstituie în funcţie pe membrii independenţi ai Consiliului de Administraţie dând cale liberă finalizării vânzării către NESV.

La ieşirea din tribunal, preşedintele Liverpool Martin Broughton a exclamat "euforic" că "va avea loc curând o întrunire a consiliului de administratie", dar a menţionat că nu poate preconiza ce decizie va lua boardul în legătură cu vânzarea clubului.

Cum tranzacţia pare a intra în linie dreaptă, noul potenţial proprietar s-a grăbit să felicite cu ajutorul reţelei sociale Twitter atât directorii, RBS, cât şi suporterii clubului.

Casele de pariuri din Anglia au speculat imediat succesiunea rapidă a evenimentelor şi au stabilit cote pentru entuziaştii care vor să parieze pe numele viitorului proprietar. NESV are o cotă de 1,25, în timp ce un parior care mizează că Liverpool va ajunge în mâinile lui Peter Lim va primi de şapte ori banii investiţi.

Datoria către bancă ajunge astăzi la scadenţă

Deşi evenimentele par aproape de finalizare, tranzacţia este în pericol de a depăşi scadenţa datoriei către RBS.

Clubul s-ar putea afla în imposibilitate de a returna banii către bancă şi va fi obligat să intre în procedura de reorganizare dictată de Liga Engleză de Fotbal.

Încălcarea normelor de responsabilitate financiară sancţionează cluburile cu retragerea a nouă puncte din clasament.

Oficialii Premier League şi-au dat acordul pentru vânzarea clubului de fotbal către NESV, declarându-se "mulţumiţi de informaţiile primite în legătură cu persoanele ce urmează a fi instalate în funcţii de conducere".

Însă regulamentele Ligii Engleze de Fotbal ar putea complica această tumultuoasă preluare. Concernul controlat de John Henry se arată interesat să îşi menţină în actualitate oferta şi să cumpere clubul direct de la RBS.

Singurul amendament pe care îl fac cei de la NESV pentru păstrarea ofertei este stoparea procedurilor disciplinare de deducere a punctelor.

Apropiaţi ai companiei ce controlează Boston Red Sox declară că "nu vom mai fi interesaţi dacă vor fi penalizaţi cu cele nouă puncte".

Lot de 275 mil. euro

Liverpool este cel mai de succes club de fotbal din Anglia reuşind să îşi adjudece nu mai puţin de 18 titluri în campionat, şapte Cupe ale Ligii Angliei şi un număr egal de Cupe ale Angliei. Performanţa pe plan intern este susţinută de rezultatele în competiţiile europene, clubul având în vitrină şapte trofee de câştigători ai Cupei Campionilor Europeni, alături de încă trei Cupe UEFA. O astfel de fabrică de trofee funcţionează doar cu eforturi financiare semnificative. Salariile ameţitoare pe care le primesc jucătorii lui Liverpool, cum ar fi cele 7,5 milioane de euro anual încasate de legendarul căpitan Steven Gerrard (foto), sunt eclipsate doar de valoarea de piaţă a unor jucători precum Fernando Torres, evaluat la 50 de milioane de euro. Întregul lot de jucători este estimat la 275 de milioane de euro, iar orice fan dornic să îi urmărească la lucru pe durata unui întreg sezon trebuie să plătească cel puţin 900 de euro pentru un abonament. Începând cu sezonul curent, tricourile roşii ale echipei poartă emblema Standard Chartered pentru care clubul va primi câte 20 de milioane de lire anual până la finalul sezonului 2013/2014.

Cine sunt miliardarii care se bat pentru Liverpool

John Henry
John W. Henry este un veteran al fondurilor de investiţii şi echipelor de sport din Statele Unite. Născut într-o fermă din Arkansas, Henry a descoperit de mic copil talentul pentru calculul mental al scorurilor la meciurile de baseball. Cu toate acestea, el nu şi-a terminat niciodată studiile. După ce a cântat muzică rock şi a lucrat în cazinourile din Las Vegas la jocurile blackjack de unde a fost ulterior dat afară deoarece calcula probabilităţile de câştig ale jucătorilor, John Henry s-a întors la ferma părinţilor săi pentru a-şi folosi experienţa şi talentul statistic în anticiparea tendinţelor de pe pieţele bunurilor de larg consum. La vârsta de 31 de ani, a lansat un fond de investiţii, devenind în scurt timp un nume greu în domeniu. După ce s-a îmbogăţit cultivând pasiunea din copilărie pentru calculul scorurilor de baseball, s-a întors la prima sa dragoste: a hotărât să investească bani în acest sport. În 2002 a cumpărat echipa de baseball Boston Red Sox cu 700 de milioane de dolari. În prezent, valoarea acesteia este de 1,5 miliarde de dolari. Averea sa este estimată la 970 mil. dolari. Andreea Livădariu

Peter Lim
Peter Lim, fiul unui negustor de peşte, a crescut alături de cei şapte fraţi ai săi într-un apartament de două camere din Singapore. El a reuşit să obţină o licenţă în finanţe şi contabilitate la Universitatea Western Australia din Perth muncind ca taximetrist, bucătar sau chelner. Întors acasă, s-a lansat în cariera de broker şi succesul nu a întârziat să apără. În 1991, a investit 10 milioane de dolari în compania de ulei de palmier Wilmar International, iar în prezent participaţia sa de 5% valorează 1,4 miliarde de dolari. Averea sa se ridică la 1,6 miliarde de dolari, conform revistei americane Forbes. El deţine pachete importante de acţiuni la companii din domenii cum ar fi modă, logistică, agricultură, alimente şi băuturi, iar în ultima perioadă şi-a concentrat atenţia pe invesţiile făcute în domeniul medical. În vârstă de 57 de ani, Lim deţine un complex de apartamente de lux într-una dintre cele mai exclusiviste zone ale orasului Singapore. Colecţia sa impresionantă de maşini include mărci ca Ferrari, Porsche, Lamborghini.