Cei mai violenţi protestatari sunt angajaţii celor mai nereformate ministere

Autor: Iulian Anghel 14.10.2010

Cei mai violenţi protestatari s-au dovedit până acum angajaţii Internelor şi ai Finanţelor. Însă în aceste două ministere numărul de angajaţi a crescut cu 50%, respectiv 25% din 2005 până în 2009. La Finanţe şi Interne sunt şi cele mai mari venituri extrasalariale, din diverse stimulente, sporuri sau norme de hrană.



Protestul angajaţilor din instituţiile din subordinea Ministerului de Finanţe faţă de neacordarea stimulentelor financiare a luat ieri amploare. Astfel, unele dintre cele mai stufoase şi mai nereformate ministere - Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), în urmă cu câteva săptămâni şi Ministerul Finanţelor în aceste zile, dau tonul celor mai vehemente proteste faţă de austeritatea bugetară. MAI are în prezent aproape 150.000 de angajaţi, cu 50% mai mult decât în 2005 când avea 104.000 de angajaţi, iar Finanţele au 34.000 de angajaţi, cu 25% mai mulţi decât în 2005.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune că salariile din sectorul public trebuie să fie decente, dar sistemul nu permite asta întrucât există un număr prea mare de angajaţi: "Este necesar să se plătească salarii decente în sectorul public. Pe pe altă parte, sistemul nu permite, pentru că pur şi simplu există exces de ocupare. Au prea mulţi oameni de plătit cu salarii mari".

Fondul de salarii de la Ministerul de Finanţe (fără stimulente) aproape s-a triplat în ultimii cinci ani, de la 170 mil. lei la 560 mil. lei. La Ministerul de Interne fondul de salarii a crescut de la 760 mil. lei în 2002 la 1,9 mld. lei în 2009.

Obişnuiţi cu mulţi bani, după cum susţine ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, lucrătorii din finanţe nu văd absurditatea unor situaţii în care luau ca prime (aşa-numitele stimulente) şi de două ori salariul net lunar. Ultima raportare privind salariile din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor, din luna aprilie, a scos la iveală situaţii curioase: şoferi care, pe lângă venitul salarial net de 984 de lei, au primit stimulente nete de la 1.400 de lei la 2.874 de lei.

O femeie de serviciu avea, în aprilie, peste 1.600 de lei net (615 lei salariu şi 888 lei stimulente), adică cu mult peste salariul mediu net pe economie. Or, aceste stimulente trebuie acordate doar acelora care strângeau mai mulţi bani la buget şi este imposibil ca acest lucru să poată fi făcut de un muncitor necalificat care primea stimulente de 1.000 de lei lunar.