Finanţele ar putea atrage 1,5 mld. euro de pe pieţele externe

Autor: Claudia Medrega 17.10.2010

Finanţele ar putea să atragă în acest an 6,3 mld. lei (1,5 mld. euro) de pe pieţele externe prin emisiunea de titluri pe termen mediu (EMTN), urmând ca în 2011 suma să ajungă la 14,2 mld. lei (3,3 mld. euro), potrivit estimărilor BRD-SocGen.

Conform declaraţiilor oficialilor din Finanţe, programul de finanţare ar putea fi lansat în a doua parte a lunii octombrie, fiind primul de acest tip folosit de România pentru finanţarea deficitului bugetar.

În opinia analiştilor BRD -SocGen extinderea programului prin includerea pieţelor de capital americane ar putea să lărgească baza de investitori, să optimizeze costul finanţării şi să reducă presiunea asupra datoriei locale.

"Diversificarea bazei de investitori ar trebui să fie pozitivă pentru România şi să permită Ministerului Finanţelor să optimizeze costul finanţării. Ar trebui să fie pozitiv pentru datoria locală", spune Monica Nania, analist la BRD-SocGen, subliniind totodată că extinderea conexiunii cu pieţele externe ar putea să suplimenteze vulnerabilitatea externă a României.

Société Générale - acţionarul majoritar al BRD, şi Erste Group - care deţine BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, au fost selectate de Finanţe pentru intermedierea acestui program de finanţare externă. De altfel, raportul este prezentat sub rezerva că nu poate fi considerat un material de analiză independent, ci o prezentare comercială, din cauza circumstanţelor în care a fost publicat.

În ceea ce priveşte lansarea de eurobonduri, BRD-SocGen consideră că sumele împrumutate ar putea ajunge anul viitor la 20,8 mld. lei (circa 5 mld. euro), faţă de 4,3 mld. lei (1 mld. euro) în acest an. În schimb, volumele atrase de pe piaţa locală ar urma să scadă de la 47,8 mld. lei (11 mld. euro), la 43,7 mld. lei (10 mld. euro). În condiţiile în care din vară Trezoreria a impus un plafon de 7% pe an pentru randamentul plătit la emisiunile de titluri, indiferent de scadenţă, sumele atrase lunar pe piaţa internă au fost în general la jumătate faţă de volumele planificate. În ultimele luni volumele planificate au fost de 4,6 mld. lei. În mai multe rânduri Trezoreria a anulat licitaţiile pentru obligaţiuni pe trei sau cinci ani, neacceptând randamentele cerute de investitori. Dar pentru obligaţiunile cu scadenţă în 2017 statul acceptă să plătească un randament de 7,1% şi reuşeşte astfel să plasează emisiunile, deşi nu integral.

Pe piaţa secundară titlurile de stat se tranzacţionează la randamente între 7,1 şi 7,5%.