Proiectul de buget pe 2011 nu anunţă modificări fiscale majore. Vor rămâne TVA, cota unică şi CAS la fel?

Autori: Claudia Medrega , Dinca Thomas 17.10.2010

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi menţinute anul viitor la nivelul actual, iar Guvernul mizează pe încasări mai mari la bugetul de stat din accize, impozit pe venit şi pe profit şi mai ales TVA, potrivit proiectului de buget.

Totodată, pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minimă garantată acordată în prezent sub forma unei indemnizaţii sociale, vor fi îngheţate la valorile actuale pe parcursul întregului an 2011.

Veniturile la bugetul general consolidat sunt estimate la 176,35 mld. lei, iar cheltuielile la 200,3 mld. lei, deficitul de aproape 24 mld. lei urmând să reprezinte 4,4% din PIB.

Cea mai mare creştere de venituri pe care mizează Guvernul anul viitor ar urma să rezulte din încasarea TVA, majorată de Executiv de la 19% la 24%, încasările totale fiind estimate în creştere cu 16,7%, la 43,1 mld. lei, faţă de 36,9 mld. lei în acest an. Estimările de încasări din TVA, cea mai importantă resursă de bani la bugetul de stat, pentru intervalul 2012-2014 sunt proiectate de asemenea în creştere semnificativă, la 47,4 mld. lei în 2012, la 51,6 mld. lei în 2013 şi la 56,1 mld. lei în 2014.

Restricţiile bugetare vizează în principal autorităţile locale. Din 2011 Guvernul va interzice autorităţilor locale să mai finanţeze lucrări de investiţii noi şi le va obliga să asigure în prealabil surse de finanţare a proiectelor în derulare. Totodată, Executivul va diminua substanţial fondurile bugetelor locale din TVA, tăind la jumătate alocaţiile pentru lucrări de infrastructură şi baze sportive, dar reducând şi banii pentru salarii din învăţământ şi ajutoare sociale.

Executivul speră că rata medie a şomajului va ajunge anul viitor la 8%, apropiat de cel prognozat pentru acest an, de 8,5%, numărul de şomeri înregistraţi urmând să scadă doar cu 40.000 persoane, la un total de 720.000 persoane.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut, nivelul va fi în 2011 de 2.022 lei, faţă de 1.910 lei estimat pentru anul 2010 şi 1.845 lei în 2009.

"Se interzice finanţarea lucrărilor de investiţii noi dacă nu sunt asigurate surse de finanţare a lucrărilor de investiţii în continuare, astfel încât să se respecte graficele de execuţie sau termenele de punere în funcţiune. Se interzice finanţarea obiectivelor de investiţii noi dacă în portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale există obiective de investiţii în derulare, al căror termen de punere în funcţiune este depăşit, până la finalizarea acestora, când vor putea fi incluse la finanţare lucrări noi", se spune în document.

Ministerul Finanţelor este însă autorizat să efectueze în anul 2011 şi cheltuieli pentru finalizarea obiectivelor de investiţii în derulare-construcţii montaj, achiziţionarea şi amenajarea unor sedii ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi unităţilor sale subordonate.

Sistemul donaţiilor destinate diminuării efectelor crizei economice, impuse de Guvern în instituţii publice, regii autonome şi companii naţionale, va fi menţinut cel puţin până în anul 2014 inclusiv, sumele obţinute de stat din această sursă fiind estimate în creştere, până la 1,6 miliarde lei anual.

Ce prevede proiectul de buget pentru 2011