Bursa din Varşovia este evaluată la 462 mil. € în IPO, mai scumpă decât Banca Transilvania

Autor: Andrei Chirileasa 17.10.2010

Statul polonez a decis că preţul maxim la care investitorii vor putea cumpăra acţiuni ale bursei din Varşovia în cadrul ofertei publice iniţiale (IPO) este de 43 de zloţi pe acţiune, evaluând operatorul de piaţă la circa 1,8 mld. zloţi (circa 460 mil. euro).

La acest preţ, bursa din Varşovia este mai valoroasă decât Banca Transilvania (TLV), una dintre cele mai mari companii de la BVB, care are în prezent o capitalizare de circa 444 mil. euro. SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3) au de asemenea o capitalizare cumulată de circa 450 mil. euro.

Guvernul polonez a scos la vânzare circa 26,8 milioane de acţiuni, reprezentând 64% din capitalul companiei şi ar putea încasa 1,15 mld. zloţi (295 mil. euro) dacă acţiunile vor fi vândute la preţul maxim din ofertă.

Oferta se încheie pe 28 octombrie, preţul final va fi anunţat pe 29 octombrie, iar listarea va avea loc pe 9 noiembrie, potrivit reprezentanţilor bursei poloneze. Circa 25-30% din ofertă este destinată investitorilor de retail, restul acţiunilor fiind alocate marilor investitori instituţionali. Guvernul polonez a luat decizia de a-şi vinde pe bursă acţiunile deţinute după ce negocierile cu marii operatori bursieri internaţionali au eşuat. Toate bursele mari (NYSE Euronext, NASDAQ OMX şi Deutsche Borse) au fost interesate de preluarea pieţei poloneze, dar au considerat preţul cerut ca fiind prea mare.

Reprezentanţii ministerului finanţelor din Polonia au declarat că nu se aşteaptă ca alţi operatori bursieri să participe la ofertă, aşteptându-se ca principalii investitori să fie fondurile de investiţii, potrivit Wall Street Journal.

Guvernul polonez va continua să deţină contrulul asupra bursei poloneze şi după IPO, urmând să aibă 51,4% din drepturile de vot.

Bursa din Varşovia este cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, având listate 383 de companii, cu o capitalizare totală de circa 200 de miliarde de euro (de zece ori capitalizarea BVB).

Valoarea medie a tranzacţiilor zilnice în primele nouă luni ale anului s-a ridicat la 390 mil. euro, faţă de 3 mil. euro în cazul BVB.

La preţul maxim din ofertă, bursa poloneză ar fi evaluată la un multiplu P/S (preţ raportat la cifra de afaceri) de 9,1 luând în calcul afacerile din 2009, de 50,4 mil. euro, şi la de circa 23 de ori profitul operaţional de 20 mil. euro.

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), listate în luna iunie pe Bursă, sunt tranzacţionate în prezent la un multiplu de vânzări de 23, în condiţiile în care compania are o capitalizare de 69,6 mil. euro la afaceri de 2,9 mil. euro în 2009.