Primul duel între Templeton şi Guvern - Administratorul FP nu vrea ca milioanele Romgaz să fie donate la buget

Autori: Carol Dan , Andrei Chirileasa 17.10.2010

Reprezentanţii grupului american Franklin Templeton, care a preluat în septembrie administrarea Fondului Proprietatea, se opun transferului a 400 mil. lei (94 mil. euro) din conturile Romgaz Mediaş la bugetul de stat sub formă de donaţie.

În luna august, la prima rectificare bugetară din acest an, Guvernul a decis că Electrica şi Romgaz vor dona la buget câte 400 mil. lei, iar Loteria Română va transfera 74 mil. lei din profitul anilor precedenţi şi vânzări de active, măsura fiind aprobată prin ordonanţă de urgenţă. Transferarea sumei de 400 mil. lei la buget va fi discutată luni în AGA Romgaz, unde Ministerul Economiei deţine 85%.

Măsura dezavantajează Fondul Proprietatea, care deţine 15% din Romgaz.

"Fiind implicaţi alături de Guvern în această problemă, suntem în mod natural dezamăgiţi că ei urmează această cale. Repetăm că ne opunem cu tărie propunerii Guvernului de a obţine de la Romgaz o donaţie pentru a acoperi deficitul bugetar. Făcând astfel, va fi în detrimentul reputaţiei României, se va crea un precedent negativ, înrăutăţind percepţia investitorilor străini în legătură cu siguranţa de a face afaceri în România şi va fi afectată negativ posibilitatea ca Romgaz să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti anul viitor", a declarat Mark Mobius, preşedintele Franklin Templeton.

El mai spune că propunerea Guvernului creează o breşă în principiile de bază ale pieţei libere, acţionează împotriva Legii societăţilor comerciale din România şi împotriva Constituţiei României.

"Chiar dacă propunerea este exprimată ca o opţiune, faptul că Ministerul Economiei este acţionarul majoritar al Romgaz şi are un interes clar şi întemeiat în această propunere înseamnă că votul în favoarea (propunerii Guvernului - n.red.) poate fi forţat dincolo de puternica obiecţie a altor acţionari. Facem un apel către Ministerul Economiei fie să înlăture această rezoluţie din agendă, fie să se abţină la votul din AGA Romgaz", a precizat Mobius. Ordonanţa care obligă Romgaz să doneze bani la buget a fost iniţiată de Sebastian Vlădescu, fostul ministru de finanţe, fiind criticată dur la acea vreme de Ionuţ Popescu, fostul director general al Fondului Proprietatea.

Producătorul de gaze Romgaz este una dintre cele mai valoroase companii din portofoliul statului, având în 2009 afaceri de 3,19 mld. lei (753 mil. euro) şi un profit net de 572 mil. lei (135 mil. euro). Compania avea la sfârşitul anului trecut lichidităţi de 1,16 mld. lei (273 mil. euro).

Ministerul Economiei a început demersurile pentru listarea unui pachet de 15% din Romgaz prin ofertă publică iniţială, operaţiune programată pentru anul viitor.

"Una dintre cele mai bune căi prin care Guvernul poate colecta bani de la companiile de stat este prin dividende. Pentru a colecta mai multe dividende, Guvernul ar trebui să îmbunătăţească guvernanţa corporativă în aceste companii prin instalarea de directori profesionişti şi independenţi, ceea ce ar avea ca efect o profitabilitate mai bună şi astfel o mai bună colectare a dividendelor", a declarat Greg Konieczny, responsabilul Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Fondul avea la finele lunii septembrie active nete de 13,936 mld. lei (3,28 mld. euro), conform unei raportări publicate vineri. Activele sunt evaluate în conformitate cu regulamentele CNVM, la fel ca în cazul SIF-urilor.

Precedenta evaluare de la finele lunii august a fost realizată de firma de consultanţă KPMG tot pe baza regulamentului CNVM şi evalua fondul la 14,32 mld. lei (3,37 mld. euro).