Bugetul e gata să fie prezentat FMI

Autor: Claudia Medrega 17.10.2010

Schiţa bugetului pentru anul viitor a fost finalizată de Finanţe, însă proiectul va fi aprobat de Guvern doar după ce va fi analizat şi de de experţii FMI, care vor veni la Bucureşti la jumătatea săptămânii viitoare pentru o nouă evaluare.

"Este aşteptată delegaţia FMI, care va ajunge miercuri în România. Ulterior, proiectul de buget va fi aprobat în Guvern", a spus Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu bugetul.

Problema tergiversării bugetului se perpetuează, nici în acest an nefiind respectat termenul legal de pomovare a bugetului în Parlament, până la 15 octombrie.

Sistemul de impozitare din 2011 nu este foarte cert, existând discuţii, inclusiv în cadrul partidului de guvernământ, pentru scăderea cotei unice la 12% sau chiar 10%. Preşedintele Traian Băsescu susţine însă că reducerea cotei unice nu este o soluţie şi se declară adeptul scăderii contribuţiilor sociale, susţinând că TVA nu va creşte.

Conform proiectului de buget, contribuţiile sociale vor fi menţinute la nivelul actual, Guvernul mizând pe încasări mai mari la bugetul de stat din TVA, accize şi impozit pe venit şi profit.