Liderii discreţi ai lumii din Trilaterală au discutat la Bucureşti despre criză

Autor: Razvan Voican 17.10.2010

Comisia Trilaterală, una dintre cele mai puternice organizaţii private de reflecţie din lume, a organizat în România timp de trei zile reuniunea membrilor din ramura europeană. Una dintre dezbateri a avut loc la BNR.



Nume grele ale finanţelor internaţionale, din diplomaţie şi din mari corporaţii s-au reunit în premieră week-endul trecut la Bucureşti la întâlnirea regională europeană a Comisiei Trilaterale - organizaţie privată de reflecţie şi dezbatere pe probleme internaţionale înfiinţată în 1973.

Desfăşurată cu discreţia specifică unui grup neoficial format din unele dintre cele mai influente personaje ale lumii, reuniunea a fost găzduită de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. El şi Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, sunt singurii români membri ai Trilateralei.

Aceasta a fost ocazia cu care au ajuns în România figuri din marea finanţă mondială precum Peter Sutherland, preşedintele Goldman Sachs International şi al London School of Economics, sau Jacob Frenkel, preşedintele JP Morgan Chase International, fost guvernator al băncii centrale a Israelului.

De asemenea, au participal la dezbaterile de la Bucureşti privind problemele regionale şi criza din Europa Mario Monti, preşedintele pentru Europa al Trilateralei, care este şi preşedinte al celebrei universităţi Bocconi din Italia, fost comisar european pentru concurenţă, Wolfgang Ischinger, şeful departamentului pentru relaţii guvernamentale la Allianz, fost ambasador al Germaniei în SUA, lordul Kerr of Kinlochard, vicepreşedinte al Royal Dutch Shell, fost ambasador al Marii Britanii în SUA, şi Nigel Higgins, preşedinte executiv al Rothschild.

Discuţiile s-au desfăşurat sâmbătă la BNR şi duminică la hotelul Radisson, iar greutatea invitaţilor a fost marcată la nivel de stat prin două recepţii găzduite vineri de premierul Emil Boc, la hotelul Hilton, iar sâmbătă de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

A fost o ocazie rară ca oameni influenţi din arena internaţională să afle mai multe despre situaţia economică şi politică din România, mai ales în contextul crizei. Dincolo de prima impresie de ţară cu tulburări sociale şi scandal politic pe care unii participanţi au avut-o venind la Bucureşti, Mugur Isărescu şi Mihai Tănăsescu alături de ministrul de externe Teodor Baconschi şi senatorul PNL Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe, au susţinut discursuri în care au vorbit despre cauzele care au dus la o criză atât de dură în România şi despre impactul măsurilor de austeritate.