Şeful ANCOM: România va relua „curând“ procesul de tranziţie la televiziunea digitală

Autor: Adrian Seceleanu 18.10.2010

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) susţine tranziţia la televiziunea digitală terestră la nivelul anului 2013 şi nu 2015, aşa cum a stabilit Guvernul în luna august, printr-o hotărâre care a amânat cu trei ani data încetării transmisiei analogice de televiziune, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

"ANCOM susţine o readucere a acestui orizont de timp la nivelul anului 2013 şi nu 2015, alimentat de faptul că la nivelul Uniunii Europene se va aproba în această toamnă programul de politică a utilizării spectrului radio. Practic, există opinii că acel spectru va trebui să fie disponibil la 1 ianuarie 2013. Va trebui să ne adaptăm şi noi la cerinţele europene. Noi am făcut o propunere în acest sens Ministerului Comunicaţiilor şi cred că se va merge spre această cale", a spus Marinescu în cadrul unei conferinţe organizate la Bucureşti, potrivit Mediafax.

Guvernul, care a amânat pentru trei ani în luna august trecerea la televiziunea digitală, ar fi trebuit să emită în 45 de zile o nouă hotărâre prin care să propună o nouă strategie privind televiziunea digitală. Până în prezent nici Guvernul, nici Ministerul Comunicaţiilor nu au anunţat lansarea unei noi strategii în legătură cu acest subiect. Marinescu spune însă că procesul de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră se va reporni cât de curând. "Sunt convins că, până la primăvara viitoare, vom avea deţinătorii de licenţe şi vom avea televiziune digitală terestră în România", a mai spus Marinescu.